Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Petrologie metamorfovaných hornin (MG440P10)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG440P10 - Petrologie metamorfovaných hornin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1) Základní pojmy metamorfní petrologie a vzájemné souvislosti metamorfózy a tektoniky, 2) Hlavní činitelé metamorfózy (teplota, tlak a fluida), 3) Minerály metamorfovaných hornin a metamorfní textury. 4) Metamorfóza a deformace, 5) Nástin koncepce izográd a metamorfních facií, 6) klasifikace metamorfovaných hornin (mineralogická, chemická, texturní, protolitická) 7) druhy metamorfózy (kontaktní, regionální, dynamická, hydrotermální), 8) Metamorfní děje - regionální vs. lokální. 9) Typy metamorfovaných hornin (ultramafické, mafické, pelitické a karbonatické horniny). 10) Chemické a mineralogické složení metamorfovaných hornin a tvorba fázových diagramů, 11) Petrogenetické mřížky a základy termobarometrie, 12) Metamorfóza a geotektonické prostředí, 13) Odhad P-T-t drah v metamorfovaných hornináchV rámci praktických cvičení bude věnována pozornost poznávání hornin podle litotypů a stupně metamorfózy. Při pochopení vlivu chemického složení při metamorfóze budou řešené příklady na tvorbu fázových diagramů a odhadování P-T podmínek na základe petrogenetických mřížek

Literatura

Konopásek J. et al. (1998): Metamorfní petrologie (skriptum). Karolinum, Praha.Yardley, B. W. D. (1989): An introduction to metamorphic petrology, Longman earth science series.

Požadavky

Zápočet se uděluje po vypracování 6 protokolů. Protokoly jsou zadávány během semestru a každý má stanovený termín odevzdání (2 týdny). Zkouška probíhá písemnou formou (60 minut) a obsahuje krátké teoretické otázky nebo definice.

Garant

prof. Ing. Shah Wali Faryad, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Shah Wali Faryad, CSc.