Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geotektonika a desková tektonika (MG440P15)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG440P15 - Geotektonika a desková tektonika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1.Úvod do geotektoniky. 2.Seizmologie a seizmické vlastnosti hornin, struktura Země, charakteristika oceánské a kontinentální litosféry. 3.Gravitační pole Země, paleomagnetizmus a kontinentální drift. 4.Úvod do deskové tektoniky, Eulerovská geometrie a pohyb na kouli, rychlostní trojúhelník. 5.Rifting, oceánské hřbety, pasivní okraje a extenzní tektonika. 6.Tektonika horizontálních posunů. 7.Konvergentní rozhraní a kolizní tektonika aktivních okrajů. 8.Kontinentální kolize a orogenní pásma. 9.Sedimentární pánve, záznam vývoje deskových rozhraní a vnitrodeskových oblastí. 10.Seismotektonika subdukčních zón. 11.Dynamika pláště, dynamická topografie, izostáze. 12.Vznik a přenos tepla v zemském tělese.

Literatura

Van Der Pluijm, B. A. and Marshak, S. 2003. Earth structure (second edition). W W Norton & Co Inc Windley, B. F. 1995. The evolving continents (third edition). John Willey and Sons

Požadavky

Součástí písemné zkoušky v rozsahu probírané látky je test formou a,b,c,d,e,f a esej na jednu stranu A4 na vybrané téma.

Garant

RNDr. Petr Jeřábek, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr Jeřábek, Ph.D.