Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Izotopová geochemie - geochronologie (MG440P23)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG440P23 - Izotopová geochemie - geochronologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Osnova1. Úvod do studia izotopů (co je izotopová geologie a geochronologie, časové měřítko geologických procesů). 2. Fyzikálně - chemické základy izotopové geologie a geochronologie (vnitřní struktura atomů, stabilita atomů a mechanismy radioaktivního rozpadu, zákon radioaktivního rozpadu a rozpadové řady). 3. Chemické a instrumentální metody (rozklad vzorků, chemické separace na iontoměničích, hmotová spektrometrie,metoda izotopového ředění). 4. Zpracování a interpretace analytických dat (statistické vyhodnocení analytických dat, zdroje a výpočty chyb, přesnost a správnost analýzy, "detekční limity", výpočet stáří metodou izochrony). 5. Difúze a blokující teploty izotopických systémů (objemová a stopová difúze, blokující teploty). 6. Metody datování K - Ar a Ar - Ar 7. Metoda datování Rb - Sr a izotopová geologie Sr 8. Metoda datování Sm - Nd a izotopová geologie Nd 9. Metody datování U - Th - Pb a izotopová geologie Pb 10. Metody datování Lu - Hf a Re - Os a izotopová geologie Hf a Os11. Datování pomocí nerovnováh v rozpadových řadách U a ThPožadavky: Obsah přednášek ale i literatury jsou předmětem zkoušky. Podmínkou absolvování kursu je vypracování zadaných cvičení, napsání eseje - ročníkové práce a složení závěrečné zkoušky.Poznámka: v roce 2005/2006 bude přednáška realizována blokově pravděpodobně koncem zimního semestru.

Literatura

Geyh a Schleicher: Absolute age determinationDickin A.P.: Radiogenic isotope geology, Cambridge Univ. Press, Cambridge, 1995Faure G.: Principles of isotope geology, John Wiley&Sons, New York, 2nd edition, 1986Košler et al.: Základy izotopové geologie a geochronologie-radiogenní izotopy, skripta PřFUK, Praha, 1997

Požadavky

Požadavkem k zápočtu je předložit podrobně vyřešené příklady, zadané během cvičení. Zkouška probíhá buď formou písemného testu, nebo ústní.

Garant

doc. Mgr. Vojtěch Janoušek, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Vojtěch Janoušek, Ph.D.Dr. rer. nat. Tomáš Magna