Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metamorfóza orogenních zón (MG440P31)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG440P31 - Metamorfóza orogenních zón, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1) Typy a anatomie orogenních pásem a distribuce vysokotlakových hornin v čase a prostoru 2) Chování různých litotypů při HP metamorfóze (ultramafické, mafické horniny, klastické sedimenty) 3) Minerály vysokotlakových hornin a pole jejich stability 4) Mikroskopické studium HP minerálů v horninách 5) Akreční typ metamorfózy a tektonická melanž 6) Modré břidlice a eklogity alpsko-himalajského pásma 7) Pásma modrých břidlic východního a západního okraje Tichého oceánu 8) Vysokotlaké horniny kaledonid a variscid Evropy 9) Termobarometrické metody vysokotlakých hornin 10) Distribuce ultra-vysokotlakých hornin na zemském povrchu 11) Minerály a indikátory ultravysokotlakých (UHP) hornin 12) Metody studia HP a UHP minerálů 13) Modely exhumace HP a UHP hornin V rámci praktických cvičení budou studenti poznávat vysokotlaké minerály v mikroskopu, strukturní vztahy mezi nimi. Dále si osvojí znalosti o reakcích mezi HP minerály a polích jejich stability.

Literatura

Carswel DA. 1990. Eclogite facies rocks. Kluwer Academic Publishers Blakie, New York, 416 pp Deer W.A., Howie R.A., Zussman J. (1992): An Introduction to the Rock-Forming Minerals (2nd edition). - Longman Scientific & Technical, Harlow / J.Wiley & Sons, New York. 696 pp. Hemley, R. 1998. Ultrahigh-pressure mineralogy. Reviews in Mineralogy, 37, pp 671Mottana A. (1986): Blueschist-facies metamorphism of manganiferous cherts: A review of the alpine occurrences. Geol. Soc. Amer. Mem., 164, 267-299

Požadavky

Zkouška se uděluje po vypracování semestrálního (podle zahraničních publikací), ústní prezentace tématu, diskuse o výsledcích a jejich kritický rozbor. Zkouška probíhá písemnou formou (60 minut) a obsahuje krátké teoretické otázky a definice.

Garant

prof. Ing. Shah Wali Faryad, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Shah Wali Faryad, CSc.