Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kinetika minerálních reakcí (MG440P35)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG440P35 - Kinetika minerálních reakcí, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1) Úvod do fyzikálních a chemických procesů minerálů a hornin, 2) Energie v chemickém a minerálním systému, 3) Stabilní, nestabilní a metastabilní minerály, 4) Pravidla termodynamiky, 5) Rovnováha v geologických systémech, 6) Fázové diagramy v P-T, T-X a P-X prostorech, 7) Kinetika geologických procesů (nerovnovážné struktury, reakční lem, zonárnost minerálů, exoluční lamely), 8) Krystalizace v systému s tuhými roztoky, 9) závislost rychlosti reakce na teplotě, 10) difúze v minerálech, 11) geospeedometria ionové výměny, 12) Termobarometrie ionové výměny, 13) Úloha fluid v metamorfovaných horninách a jejich vliv na minerální reakce, 14) Geotermobarometrie a aplikace programu TWQ v petrologii.V rámci cvičení budou řešené příklady na výpočet entalpie, entropie a gibbsovy energie systému. Odhad rychlosti chlazení systému a aplikace programu TWQ a Reaction též budou součástí cvičení.

Literatura

Gill, R. 1989. Chemica fundamentals of Geology. Chapman & Hall, London, New York, Tokyo, pp.254Gangoly J. 1991. Diffusion, Atomic ordering and mass transport. Advances in Physical Geochemistry, vol 8Saxena S.K. and Aranovich L.Ya. 1983. Kinetics and equilibrium in mineral reactions. Advances in Physical Geochemistry, V3 SpringerChatterjee, N.D. (1991): Applied mineral thermodynamics. Springer-Verlag, 321 p.Yardley, B. W. D. (1989): An introduction to metamorphic petrology, Longman earth science series.

Garant

prof. Ing. Shah Wali Faryad, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Shah Wali Faryad, CSc.