Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Minerály a horniny II (MG440P51)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG440P51 - Minerály a horniny II, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Část všeobecná:Přehled nejvýznamnějších horninotvorných minerálů a substancí. Základní metody terénního a laboratorního výzkumu hornin.Část magmatická1) Klasifikace magmatických hornin. 2) Magmatické procesy: Vznik a základní vlastnosti magmat.Krystalizace, diferenciace a interakce s okolím (asimilace, hybridizace). 3) Přehled hlavních skupin magmatitů s důrazem na horniny bazické a acidní.4) Role magmatismu v látkové diferenciaci Země a vývoji litosféry.Část sedimentární:1) Procesy vzniku sedimentárních hornin - zvětrávání, transport, sedimentace, diageneze.2) Základní principy klasifikace sedimentárních hornin.3) Klastické horniny - psefity, psammity, aleurity, pelity.4) Neklastické sedimentární horniny - vápence a dolomity, silicity, Al-bohaté sedimenty, ferolity, evapority, kaustobiolity...Část metamorfní:1) Základní pojmy metamorfní petrologie a vzájemné souvislosti metamorfózy a tektoniky, 2) Hlavní činitelé metamorfózy (teplota, tlak a fluida), 3) Minerály metamorfovaných hornin a metamorfní textury. 4) Metamorfóza a deformace, 5) Nástin koncepce izográd a metamorfních facií, 6) klasifikace metamorfovaných hornin (mineralogická, chemická, texturní, protolitická) 7) druhy metamorfózy (kontaktní, regionální, dynamická, hydrotermální), 8) Metamorfní děje - regionální vs. lokální. 9) Typy metamorfovaných hornin (ultramafické, mafické, pelitické a karbonatické horniny).

Literatura

Holub F. (2002): Obecná a magmatická petrologie (skriptum). Karolinum, Praha.Konopásek J. et al. (1998): Metamorfní petrologie (skriptum). Karolinum, Praha.Skoček V. (1993): Petrologie sedimentů (skriptum). Přírodovědecká fak. UK, Praha.

Požadavky

Pro zápočet je nutná aktivní účast na cvičeních, vypracování protokolů během cvičení a test z praktických dovedností (výpočty, poznávání makrovzorků hornin) na konci semestru.Zkouška je písemná formou testu s jednoduchým výběrem správných odpovědí z většího počtu nabízených. Skládá se z částí věnovaných otázkám z (1) obecné petrologie včetně hornintvorných minerálů, (2) hornin magmatických, (3) hornin metamorfovaných, a (4) hornin sedimentárních. V každé části je větší počet jednoduchých otázek představujících reprezentativní průřez probraným učivem. Pro úspěšné složení zkoušky je nutné splnit bodový limit celkový i stanovený limit pro jednotlivé části.

Garant

doc. RNDr. František Holub, CSc.