Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geologická termodynamika (MG440P71)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG440P71 - Geologická termodynamika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je urcen pro pokrocile studenty bakalarskeho studia mineralogie, petrologie, geochemie, loziskove geologie, prip. zajemcum o geofyziku zemskeho nitra. Probiha kazdy rok v letnim semestru.

Sylabus

(1) termodynamické zákony, výměna práce a energie, termochemická data a konvence;(2) termodynamické vlastnosti za zvýšených teplot a tlaků, stavové rovnice pro pevné látky a taveniny; (3) zákon ideálního plynu, stavové rovnice pro plyny a fluidní fáze do vysokých teplot a tlaků, definice fugacity a fugacitního koeficientu;(4) výpočet termodynamických vlastností a fázových diagramů pomocí programu Perplex;(5) termodynamika směsí, totální, molární a parciální veličiny, ideální míšení, definice aktivity a aktivitního koeficientu;(6) neideální míšení, odvození fázových rovnováh a jejich řešení podle stupňů volnosti; (7) výpočet stabilních fází a fázových asociací, termometrie, barometrie, oxybarometrie pomocí programu Thermocalc(8) koncentrační stupnice pro vodné roztoky, rovnováhy, speciace, komplexace, acidobazické a redoxní děje;(9) termodynamické vlastnosti rozpuštěných látek za zvýšených teplot a tlaků;(10) výpočet rovnováh mezi minerály a roztoky včetně speciace pomocí programu Supcrt;(11) simulace termodynamických dat pomocí prvních principů a molekulární dynamiky, úvod do statistické termodynamiky;(12) souhrnný přehled problematiky, interní konzistence termodynamických dat, modelů a stavových rovnic

Literatura

Wood B. and Fraser D. (1977): Elementary thermodynamics for geologists. - Oxford University Press, Oxford, 303 s.Anderson G. M. (2005): Thermodynamics of natural systems. 2nd edition. - Cambridge University Press, Cambridge, 648 s.Spear F. S. (1993): Metamorphic phase equilibria and pressure-temperature-time paths. - Mineralogical Society of America, 799 s.(Doporučená literatura je řazena podle klesající důležitosti)

Požadavky

Zápočet se uděluje za odevzdání a úspěšné vypracování protokolu (min. 75 %). Zkouška probíhá písemnou formou (180 minut) a obsahuje 7-8 příkladů z oblasti termodynamiky pevných fází, směsí, tavenin a roztoků.

Garant

doc. Mgr. David Dolejš, Ph.D.