Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydrochemie I (MG451P03)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG451P03 - Hydrochemie I, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Cíle hydrochemických prací, vztah mezi hydrogeologem a chemickou laboratoří, požadavky na analytickou laboratoř, jak rozumět protokolu o rozboru vody.Druhy chemických rozborů vod, požadavky na přesnost a správnost rozborů, volba analytické metody.Vyjadřování výsledků rozborů, koncentrační jednotky, kontrola správnosti rozboru.Vzorkování přírodních a odpadních vod, konservace a přeprava vzorků, záznam o odběru vzorku.Odměrné metody, indikace bodu ekvivalence.Potenciometrická měření, iontově selektivní elektrody, konduktometrická měření.Spektrofotometrické metody.Plamenová emisní fotometrie, plamenová a elektrotermická atomová absorpční spektrometrie.Separační metody, iontoměniče, extrakční metody.Chromatografické metody (GC, HPLC), hmotnostní spektrometrie.Skupinové metody stanovení organických látek, celkový organický uhlík, organicky vázané halogeny.Terénní a laboratorní práce.

Literatura

Eaton A.D., Clesceri L.S., Greenberg A.E. (editors): Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 20th ed., Amer.Publ. Health Association, Washington 2000 (vybrané kapitoly)Krajča J. a kol.: Vzorkování přírodních vod, 1. vyd., SNTL, Praha 1983Zýka J. a kol.: Analytická příručka, díl I., II, 4. vyd., SNTL, Praha 1988 (vybrané kapitoly)

Požadavky

Zápočet lze získat po bezchybném vyřešení úlohy "Rozbor vody" na dodaném formuláři a po vyřešení nejméně dvou třetin z dalších zadaných úloh.Podmínkou k přihlášení ke zkoušce je předchozí získání zápočtu. Zkouška je písemná a ústní v uvedeném pořadí. Úspěšné složení zkoušky bude potvrzeno ve Studijním informačním systému bezprostředně po zapsání do Výkazu o studiu (indexu).

Garant

RNDr. Jaromír Šantrůček

Vyučující

RNDr. Jaromír Šantrůček