Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stopovače a stopovací zkoušky v hydrogeologii (MG451P19)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG451P19 - Stopovače a stopovací zkoušky v hydrogeologii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod:isotopy, jejich složení, fysikální a chemické vlastnosti; stabilní a radioaktivní isotopy; přírodní isotopy; antropogenní isotopy; nejrozšířenější přírodní isotopy2. Stabilní isotopy2.1. Vyjádření koncentrace stabilních isotopů; odchylka d koncentrace isotopu2.2. Světové standardy pro vyjádření koncentrace stabilních isotopů2.3. Isotopová frakcionace2.4. Isotopy deuterium a kyslík 18 v hydrologickém cyklu; meteorická přímka a specifické isotopové složení srážkové, povrchové a podzemní vody; vliv zeměpisné šířky, nadmořské výšky a kontinentální efekt2.5. Isotop uhlík 13 v organické a anorganické hmotě3. Radioaktivní isotopy3.1. Kosmogenní přírodní radionuklidy; tritium a uhlík 14 jako přírodní isotopy v hydrosféře 3.2. Zákon radioaktivního rozpadu3.3. Princip datování podzemní vody pomocí pomocí tritia a uhlíku 14; de Vriesův, Suessův a bombový efekt 3.4. Tritium a uhlík 14 jako důsledky zkoušek jaderných zbraní a přírodní stopovače4. Jiné přírodní isotopy hydrosféry5. Aplikace isotopových metod v hydrologii5.1. Pohyb ovzdušné vlhkosti v globálním měřítku5.2. Výzkum vztahu mezi srážkami, infiltrací a odtokem5.3. Stanovení území doplňování podzemní vody5.4. Datování podzemní vody; geochemické a hydrodynamické modely; stáří podzemní vody; limitující faktory datování5.5. Stanovení doby vzniku podzemní vody; přiřazení doby vzniku podzemní vody ke chronostratigrafické stupnici; přiřazení podzemní vody k minulým hydrologickým cyklům5.6. Paleoklimatické studie5.7. Stanovení rychlosti proudění podzemní vody v hlubokých hydrogeologických kolektorech5.8. Separace hydrogramu5.9. Aplikace ve vodním hospodářství a hodnocení vodních zdrojů510. Aplikace v hydrotechnice a hornictví6. Ukázky případových studií

Literatura

CLARK I. D. a FRITZ P. (1997): Environmental Isotopes in Hydrogeology. - Lewis Publishers, Boca Ration, New York.KÄSS W., BEHRENS H., HIMMELSBACH TH., HÖTZL H., HUNKELER D., LEIBUNDGUT C. H., MOSER H., ROSSI P., SCHULTZ H. D., STOBER I., WERNER A., 1998. Tracer technique in geohydrology. Balkema, Rotterdam, 581 str.

Požadavky

zkouška písemnou formou; včas odevzdané protokoly ze cvičení

Garant

RNDr. Jiří Bruthans, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jiří Bruthans, Ph.D.