Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do inženýrské geologie (MG451P51)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG451P51 - Úvod do inženýrské geologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1Inženýrská geologie jako aplikovaný obor geologických věd.Historie a současný stav oboru.Vztah k inženýrským vědám a inženýrské praxi.Inženýrská hydrogeologie.2Geodynamické procesyKlasifikace geodynamických procesů.Úvod do tektoniky, seismicity, zvětrávání, svahových pohybů, objemových změn hornin, krasových jevů a geodynamických antropogenních jevů.Klasifikace svahových pohybů.3, 4Technické vlastnosti hornin a zemin, význam podzemní vodyHorniny (zeminy a skalní horniny) - základní technické vlastnosti, popis a klasifikace.Laboratorní zkoušky.Význam podzemní vody v IG a geotechnice.Po skupinách návštěva laboratoře mechaniky zemin.5Modelování v GT - fyzikální, matematické1D fyzikální modely.Geotechnická centrifuga - teorie, příklady aplikací.Matematické modelování mechanického chování zemin - konstituční modely, parametry vs. stavové proměnné.Numerické metody pro kontinuum a pro diskontinuum.Příklady aplikací metody konečných prvků v geotechnice.6IG a GT průzkumÚkoly, rozdělení, etapy.Příprava akcí, střety zájmů, registrace.Geofond. Archivní rešerše.Podklady topografické a geologické, terénní studium.Základní druhy IG map, znázorňovací metody, mapování, profily.7IG a GT průzkum pokrač.: průzkum staveništěPřímé metody IG průzkumu - odkryvné práce vrtné, kopné a práce prováděné hornickým způsobem; metody, výhody a nevýhody jednotlivých druhů prací.8IG a GT průzkum pokrač.: průzkum staveništěNepřímé metody IG průzkumu - penetrace, geofyzika.Speciální metody IG průzkumu - optická sonda, TV sonda, Hydrogeologické metody v IG průzkumu.9Základová půdaČSN 73 1001 Základová půda pod plošnými základy, ČSN ISO 14688 Geotechnický průzkum a zkoušení.Posouzení základových poměrů, zjištění geotechnických vlastností základové půdy. Podklady pro statický výpočet.Přebírka základové půdy.Zlepšování vlastností základové půdy, odvodňování.Plošné a hlubinné zakládání.10Specifické úkoly inženýrské geologieBytové, občanské a průmyslové stavby.Dopravní stavby, liniová vedení, vodohospodářské a podzemní stavby.Seismické účinky na stavby a poddolování.Součinnost inženýrského geologa při projektování, otvírce a provozu těžeben nerostných surovin.11Regionální IGČeský masív a Karpatská soustava.Rozdělení na regiony.12Ekologické aspekty - odpady, rekultivace.Zahlazení negativních účinků těžby, rekultivace.Ukládání odpadu, řízené skládky, uzavírání a rekultivace skládek, sanace starých zátěží.

Literatura

Matula, M. a Pašek, J. (1986) Regionálna inžinierska geológia ČSSR. SNTL, Praha.Pašek, J. a Matula, M. (1995) Inženýrská geologie. TP 76, ČMT, Praha.Ondrášik R., Rybář J. (1991) Dynamická inžinierska geológia, SPN.Záruba, Q. a Mencl, V. (1974) Inženýrská geologie. Academia, Praha.Záruba, Q. a Mencl, V. (1986) Sesuvy a zabezpečování svahů. Academia, Praha.Prezentace/obsahy jednotlivých přednášek jsou rovněž na:http://natur.cuni.cz/~bohac/http://natur.cuni.cz/~masin/

Požadavky

Zkouška: písemná, formou stručných odpovědí na otázky. Nejsou povoleny žádné pomůcky, kalkulačky a telefony. Klasifikace 3 při 50-66%; 2 při 66,1-83,9%; 1 při >84%.Příklady otázek z písemky jsou k dispozici na stejné www stránce jako přednášky.

Garant

Ing. Jan Boháč, CSc.