Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika zemin I (MG451P55)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG451P55 - Mechanika zemin I, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1 Úvod. Partikulární látka. Fáze, fázový diagram, definice základních popisných veličin (n, e, γ', γsat, γs, w, Sr atd.) a jejich vztahy. Indexové (popisné) a stavové vlastnosti zemin a způsoby jejich stanovení. Klasifikace zemin. 2 Základy mechaniky. Kontinuum, napětí, přetvoření. 2D. Analýza napětí a přetvoření v 2D - Mohrovo zobrazení. Efektivní napětí. Zatížení drénované, nedrénované. Vliv času a propustnosti na vznik pórového tlaku při zatížení. Základy chování materiálů. pružnost, plasticita, linearita, nelinearita. Youngův modul, Poissonovo číslo. Porušení, kritéria. Zkoušení mechanických vlastností zemin. 3 Voda v zemině. Vliv vody na zeminy. Proudění vody v zemině. Proudová síť. Průsakový tlak. Kritický hydraulický spád, ztekucení, stabilita zeminy ve dně výkopu. Propustnost a hydraulická vodivost; měření. Geostatické napětí - totální, efektivní. Částečně nasycené zeminy - efektivní napětí. 4 StlačitelnostOedometrická zkouška 5 Pevnost. Mohrova-Coulombova obálka pevnosti. Pevnost vrcholová, kritická, reziduální. Kritický stav, vliv OC a NC na chování. Dilatance, kontraktance, pórový tlak při smykovém zatížení. Drénované a nedrénované zatížení. Neodvodněná pevnost. 3D prezentace CSL. Pevnost nenasycených zemin. 6 Konsolidace. Creep; primární, sekundární, terciární creep. Aplikace - sedání konečné a konsolidační. Doplňky k látce; vyhodnocení laboratorních cvičení - konzultace. Náplň laboratorního cvičení 1 Konzistenční meze 2 Hydraulická vodivost hrubozrnné zeminy ("propustnost"). 3 Zkouška stlačitelnosti jemnozrnné zeminy v oedometru. 4 Jednoduché stanovení pevnosti hrubozrnné zeminy: sypný úhel, vliv kapilárních sil - zkouška v prostém tlaku (bábovička). 5 Trojosá zkouška pevnosti hrubozrnné zeminy.

Literatura

Povinná literatura: Atkinson, J. H., 2007 (nebo 1993), An introduction to the mechanics of soils and foundations, Spon Press (několik výtisků je v knihovně sekce).

Požadavky

Zkouška: písemná, formou stručných odpovědí na otázky, včetně např. načrtnutí grafů, jednoduchého výpočtu zpaměti apod. Nejsou povoleny žádné pomůcky, kalkulačky a telefony. Klasifikace 3 při 70-80%; 2 při 80,1-90%; 1 při >90% (viz poznámku u zápočtu).Příklady možných otázek z písemky jsou k dispozici na stejné adrese jako přednášky.Zápočet: podmínkou udělení je aktivní účast na práci v laboratoři a odevzdání všech správně vypracovaných zadání podle harmonogramu a za každého zvlášť. Za bezdůvodné nedodržení data odevzdání cvičení se zpřísňují kritéria pro hodnocení zkouškové písemky: snižuje se počet dosažených bodů o 2,5% za každý nedodržený termín.

Garant

Ing. Jan Boháč, CSc.

Vyučující

Ing. Jan Boháč, CSc.