Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika zemin II (MG451P60)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG451P60 - Mechanika zemin II, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Kritické stavy ("Critical state soil mechanics"), mezní plocha stavu ("State boundary surface")Přirozené zeminy. Chování přirozených zemin (vs rekonstituované zeminy). Parametry. Video Rissa.Praktické úlohy MZ - stabilitní a deformační úlohy. Princip návrhu/posouzení konstrukce - 1. a 2. mezní stav. Stupeň bezpečnosti. "Load factor". Parametry pro praktické úlohy.Únosnost (stabilita) obecně. Dva přístupy k výpočtu mezního zatížení:teorémy porušení plastického materiálu (dolní a horní mezní zatížení při porušení); metody mezní rovnováhy.Stabilita svahů. Změna napjatosti. Odvodněná vs neodvodněná událost. Vliv vody na stabilitu. Smyková plocha přímková, kruhová, obecná; proužkové metody, metody mezní rovnováhy používané v praxi. Součinitele stability - tabulky. Příklad m a n. Parametry. Příklad z praxe. Princip sanace sesuvů.Zemní tlaky. Geostatické napětí; svislé, vodorovné napětí v zemině. Tlak aktivní, pasivní, v klidu. Zemní tlak/síla na konstrukce.Plošný základ. Definice, kontaktní napětí, přitížení v základové spáře. Únosnost plošného základu.Stanovení napětí v pružném homogenním poloprostoru. Superpozice zatížení. Vliv typu zatížení, hloubky působiště, nestlačitelné vrstvy a vrstevnatosti.. Sedání plošného základu. Konečné sednutí. Časový průběh sedání. Konsolidace - doplnění k MZI, praktický význam. Parametry pro výpočty sedání. Výpočet sednutí při prvém přitížení, při dalším zvýšení zatížení (nástavbou apod.), při změně hladiny podzemní vody apod.Hlubinné základy. Piloty - podstata návrhu a posouzeníZhutňování. Zlepšování zemin.

Literatura

Povinná literatura: Atkinson, J.H. (1993 nebo 2007) An introduction to the mechanics of soils and foundations. McGraw Hill.Doporučená: Záruba, Q. a Mencl, V. (1969 nebo 1987) Sesuvy a zabezpečování svahů. Academia.Další rozšiřující literaturu viz v dalších materiálech k předmětu na http://labmz1.natur.cuni.cz/~bhc/s/mz2/.

Požadavky

Zkouška: písemná, formou stručných odpovědí na otázky, včetně např. načrtnutí grafů, jednoduchého výpočtu zpaměti apod. Při zkoušce bude ověřována i znalost témat probíraných v přemětu "Mechanika zemin I" Nejsou povoleny žádné pomůcky, kalkulačky a telefony. Klasifikace 3 při 70-80%; 2 při 81-90%; 1 od 91%.Zápočet bude udělen na základě správně vypracovaných a včas odevzdaných cvičení, a na základě účasti na vybraných cvičeních. Harmonogram pro daný rok bude upřesněn na začátku semestru.

Garant

Ing. Jan Boháč, CSc.