Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geofyz. metody v HG a IG (MG452P16)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG452P16 - Geofyz. metody v HG a IG, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod: význam GF v komplexu ostatních průzkumných prací, hlavní zásady použití GF metod, nejběžněji používané GF metody, stručný popis a přínos jednotlivých metod.Část "použití GF v inženýrské geologii" zahrnuje tématické okruhy:1) výstavba liniových staveb v extravilánu (stanovení mocnosti pokryvu, reliéfu skalního podloží, jeho zvětrání a porušení, zatřídění podle rozpojitelnosti a těžitelnosti (vazby na ČSN EN), archeo-pyrotechnický průzkum)2) výstavba v intravilánu (specifika průzkumu v jednotlivých etapách výstavby, průzkumy pro zakládání staveb, problematika výstavby podzemních děl - ražba tunelů, kolektorů a kanalizačních stok, průzkumy pro bezvýkopové technologie, zjišťování porušení prostředí pod vozovkou)3) vyhledávání dutin a volných prostor, průzkumy historického podzemí, problematika starých důlních děl, problematika krasových oblastí4) sesuvy a průzkumy sesuvných území (zjišťování predisponovaných smykových ploch, monitoring)5) průzkumy vodohospodářských děl (zjišťování těsnosti hrází, porušení podloží a míst průsaků, průzkumy dna - zjišťování mocnosti a charakteru nánosů)6) průzkumy skládek (plošné mapování, stanovení mocnosti, vymezení kvazi-homogenních bloků, rajonizace, sledování těsnosti, zjišťování míst přítoků a průsaků vody do tělesa skládky, preferenční cesty šíření kontaminace, monitoringČást "použití GF v hydrogeologii" zahrnuje tématické okruhy:1) problematika kolektorů s průlinovou propustností (charakteristika kolektoru a jeho vlastností na základě GF měření, mapování sedimentárních pánví a kvartérních pokryvných útvarů, vymezení propustných a nepropustných poloh, sledování h.p.v., určení preferenčních směrů proudění)2) problematika kolektorů s puklinovou propustností (strukturní mapování a vyhledávání tektonických linií a dalších vhodných struktur, určování směru a sklonu tektonických linií, stanovení charakteru výplně, optimalizace umístění hydrovrtů, ochrana zdrojů pitné vody)3) měření ve vrtech (běžně používané karotážní metody, měření hydraulických parametrů)4) problematika kontaminace podzemní vody (možnosti detekce znečištění p.v. GF metodami pro různé typy kontaminantů - rozpustných a nerozpustných, zjišťování preferenční cest šíření kontaminace, predikce směru a rychlosti šíření, optimalizace umístění sanačních vrtů, monitoring a kontrola účinnosti sanace)

Literatura

Mareš S. et al. (1983): Geofyzikální metody v hydrogeologii a inženýrské geologii. SNTL/ALFA, Praha, 198 p.Mareš S. et al. (1996): Geofyzikální metody v ochraně a tvorbě životního prostředí. VŠB - TU Ostrava v rámci projektu Phare, 139 p.Kirsch R. et al. (2009): Groundwater Geophysics, A Tool for Hydrogeology, 2nd Ed.Springer - Verlag, Heidelberg, Germany, 548 p.

Požadavky

Podmínkou zápočtu ze cvičení je účast na cvičení a vypracování návrhu projektu komplexního geofyzikálního průzkumu na zadané téma. Zkouška z tohoto předmětu je formou písemného testu pokrývajícího přednášenou látku.

Garant

RNDr. Vratislav Blecha, CSc.

Vyučující

RNDr. Jakub Steinbruch, Ph.D.