Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Globální geofyzika (MG452P25)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG452P25 - Globální geofyzika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Stavba Země Seismický sféricky symetrický model Země. Složení a fyzikální vlastnosti kůry, pláště a jádra. Povaha rozhraní v zemském nitru, fázové přechody a jejich vliv na děje v plášti. Seismická tomografie a třírozměrné modely Země. Vztah anomálií seismických rychlostí a teploty. Vrstva D". Desková tektonika Historické představy, Wegenerova teorie a teorie rozpínání oceánského dna. Teorie deskové tektoniky. Jednotlivé typy rozhraní, rifty, subdukce, transformní zlomy, kolizní oblasti. Seismická aktivita, tepelný tok a další geofyzikální pole ve vazbě na deskovou tektoniku. Určování a popis deskových rychlostí. Horké skvrny a vnitrodeskové deformace. Síly působící na litosférické desky. Desková tektonika v minulosti. Dynamika pláště a litosféry Co je to litosféra. Vztah litosféry a kůry. Mocnost litosféry. Litosféra pod oceány. Model chladnutí oceánské litosféry, vztah k hloubkám oceánského dna a tepelnému toku. Kontinentální litosféra, kratony. Astenosféra. Přenos tepla v plášti. Konvekce, kondukce, zdroje tepla. Energetická bilance Země. Subdukce litosféry. Plášťové plumy. Magnetické pole Země Základní vlastnosti zemského magnetického pole. Maxwellovy rovnice. Magnetovariační a magnetotelurická metoda. Modely elektrické vodivosti. Zemské jádro - složení a vlastnosti. Generace magnetického pole v jádře. Gravitační pole Země Rozvoj gravitačního potenciálu. Vztah hustot a gravitačního potenciálu. Geoid. Inverzní gravimetrická úloha ve statické Zemi. Inverzní úloha pro viskozitu a hustotu v dynamické Zemi. Role seismické tomografie. Nástroje Sférická harmonická analýza geofyzikálních polí. Přímá a obrácená úloha v geofyzice. Základní myšlenka teorie obrácených úloh. Rozlišení, stabilita, robustnost. Modely a simulace.

Literatura

Doporučená literatura:W. Lowrie: Fundamentals of Geophysics, Second Edition, Cambridge University Press, Cambridge 2007.S. Stein, M. Wysession: An Introduction to Seismology, Earthquakes, and Earth Structure. Blackwell publishing 2003.C.M.R. Fowler: The Solid Earth. Introduction to Global Geophysics. Cambridge University Press, Cambridge 1990.J.-P. Poirier: Introduction to the Physics of the Earth's Interior. Cambridge University Press, Cambridge 2000.G.F. Davies: Dynamic Earth: Plates, Plumes and Mantle Convection. Cambridge University Press, Cambridge 1999.G. Schubert, D.T. Turcotte, P. Olson: Mantle Convection in the Earth and Planets. Cambridge University Press, Cambridge 2001.Gupta, Harsh: The Encyclopedia of Solid Earth Geophysics, Springer 2011.

Požadavky

Zápočet - aktivní účast.Zkouška - ústní.

Garant

RNDr. František Gallovič, Ph.D.

Vyučující

RNDr. František Gallovič, Ph.D.