Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Recyklace plastů (MO550124)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MO550124 - Recyklace plastů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

• Seznámení se s polymery, vymezení pojmů (polymer, plast, termoplast, reaktoplast, elastomer, pryž, polymery biologického původu, biodegradabilní, přírodní a syntetické polymery)• Zdroje polymerního odpadu (technologický vs. průmyslový odpad, plasty v komunálním odpadu, identifikace a třídění odpadních plastů)• Degradace vs. stabilita polymerů (typy degradačních mechanismů, faktory ovlivňující degradaci, způsoby stabilizace)• Fyzikální metody recyklace plastů (kompatibilizace termoplastického odpadu)• Chemické metody recyklace plastů (typy, podmínky, příklady)• Surovinová recyklace a energetické využití • Kritéria pro výběr vhodné recyklační technologie (koncept LCA a jiné nástroje)• Plasty s cílenou životností, biopolymery a biodegradabilní plasty (polyestery, polymery na bázi sacharidů, rostlinných olejů, celulózy, ligninu, apod.), sledování a hodnocení biorozložitelnosti• Koncepce zelené chemie pro syntézu polymerů (plasty z obnovitelných zdrojů, enzymatická katalýza, řasy jako surovinová základna polymerů)

Literatura

www.plasticseurope.org Scott, G. Mechanisms of Polymer Degradation and Stabilization. Essex : Elsevier S.P., 1990Azapagic, A., Emsley, A., Hamerton, I.: Polymers, the Environment and Sustainable Development. Wiley, West Sussex, England. 2003.Mleziva J., Šňupárek J.:Polymery,výroba, struktura, vlastnosti. Sobotáles, 2000Handbook of Plastics Recycling (La Mantia, F., Ed.). Rapra Technology Limited, Shrewsbury, 2002Periodika: Odpady, Odpadové fórumVědecké databáze (Web of Science, Science Direct, Scopus)

Požadavky

V průběhu semestru studenti vypracují řešení zadaného tématu a svůj návrh řešení představí formou prezentace na závěrečné hodině. Zkouška probíhá ústní diskusí z okruhu přednášených témat.

Garant

Ing. Hynek Beneš, Ph.D.

Vyučující

Ing. Hynek Beneš, Ph.D.