Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Znečišťování a ochrana vod (MO550P01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MO550P01 - Znečišťování a ochrana vod, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Prednáška je zaměřena na problematiku znecištování vod, jejich čištění a úpravu na vodu pitnou a má následující členení: rozdělení vod, vody povrchové, srážkové a podzemní, jejich složení a fyzikálně-chemická charakteristika,hlavní anionty a kationty vyskytující se ve vodě a jejich význam. Eutrofizace, acidifikace.samočištení ve vodách, CHSK, BSK, celkový organický uhlík, organické látky ve vodách, jejich význam a problémy. Křivka kyslíkového průhybu, její průběh a význam, příklady výpočtu. čištení odpadních vod, základy stokování, chemicko-fyzikální charakteristiky odpadních vod splaškových a průmyslových, mechanické a biologické způsoby čištení odpadních vod, odstraňování fosforu a dusíku. Čistírenské kaly, jejich druhy a způsoby zpracování, možnosti využití. ČOV klasické a další typy čistíren (zemní filtry, kořenové čistírny atd)Vodní zdroje, potřeba vody, ochrana zdrojů pitné vody. Pitná voda,požadavky na kvalitu.Úpravárenství, hlavní technologické postupy při úpravě vody na vodu pitnou, koagulace, odželezňování, odmanganování, čiřiče, vodárenská filtrace, zdravotní zabezpečení pitné vody. Vodárenské kaly, jejich vznik, manipulace a zpracování.Doprava pitné vody ke spotřebiteli. Netradiční způsoby zásobování pitnou vodou (balená voda).

Literatura

Pitter Pavel.: Hydrochemie , SNTL 1990Horáková M. a kol. : Chemické a fyzikální metody analýzy vod,. SNTL, 1989Herle J.., Bareš K.: Cištení odpadních vod z malých zdroju znecištení, SNTL 1990Chudoba J., Dohanyos M., Wanner J.: Biologické cištení odpadních vod, SNTL 1991Cížek J. Herel F., Konícek Z.: Stokování a cištení odpadních vod, SNTL 1970Paces T.: Voda a Zeme, CAV,, Academia,1982Hlavínek P., Novotný D. :Intenzifikace cistíren odpadních vod, NOEL 2000, 1996Malý J., Malá J.: Chemie a technologie vody, NOEL 2000, 1996Benefield L. R. a kol.,: Process chemistry for water and wastewater treatment, Prentice- Hall International,1982Stumm W,. Morgan J. J.: Aquatic chemistry, John Willy and sons, 1981

Požadavky

Písemná zkouška a ústní dozkoušení.

Garant

Ing. Libuše Benešová, CSc.RNDr. Martin Pivokonský, Ph.D.