Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia ŽP (MO550P05)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MO550P05 - Úvod do studia ŽP, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvodní seminářSeznámení se studiem, okruhy studia, sylabus. Základní pojmy (životní prostředí, ochrana přírody, ekologie, environment) v historické perspektivě).2. Člověk a přírodaVývoj lidské společnosti podle vztahu mezi lidmi a přírodou. Lovci a sběrači, zemědělci, současná industriální společnost; dnes žijeme v antropocénu.3. AntropocénExponenciální růst populace, hlavní faktory růstu, demografická transformace. Industrializace, rozdíly mezi regiony a kulturami. Vztah růstu populace, materiální spotřeby a zátěže prostředí (formule IPAT).4. Planetární systémGeologický vývoj planety Země, vznik a vývoj života, zemské sféry a biosféra. Metabolismus planety, biogeochemické cykly. 5. AtmosféraSložení ovzduší, klima, ozonová vrstva. Znečištění ovzduší a jeho následky. Cesty snižování obsahu škodlivin v ovzduší.6. VodaKoloběh vody, voda na pevnině a v oceánech, hydrosféra a kryosféra. Využití vody a vodních zdrojů. Znečištění vody a jeho následky. Samočisticí procesy čistění odpadních vod.7. Biodiverzita a ochrana přírodyBiosféra, ekosystémy, biomy, biologická rozmanitost. Ohrožení biodiverzity, ochrana přírody, přístupy, metody, instituce. Hlavní ohrožené ekosystémy, skupiny, druhy.8. Půda a potravinyCharakteristika půdy, půdní typy. Využití půdy člověkem, degradace půd. Produkce potravin, potravinová bezpečnost, národní a globální aspekty. 9. Zdroje energie a surovinObnovitelné a neobnovitelné zdroje, metabolismus industriální společnosti. Odpady a nakládání s nimi, hierarchie nakládání s odpady. 10. Ochrana životního prostředíLokální, regionální a globální rozměr. Složky a oblasti životního prostředí. Environmentální výzkum, vzdělávání, politika. Ochrana prostředí a udržitelný rozvoj. 11. Zdraví lidí a prostředíFyzikální, chemické, biologické a sociální aspekty. Toxicita, pozdní účinky. Vztah dávky a účinku. Ekologické katastrofy a zdraví (Černobyl, Bhopál, Seveso). Přirozená a civilizační rizika, jejich hodnocení a řízení.12. Společensko-vědní reflexeVztah ekonomického a přírodního systému. Ekonomie a ochrana životního prostředí. Filozofické a etické aspekty, ekologická etika, „deep ekology“, „teorie“ Gaia.13. Životní prostředí České republikyHistorie a současnost. Politicko-ekonomická transformace 90. let. Instituce, financování, zákony, informace. Regionální specifika, srovnání se zahraničím.

Literatura

Braniš, M.: Úvod do ekologie a ochrany životního prostředí. 2.vydání, Informatorium, 1999, 169 s.Moldan, B.: Příroda a civilizace. SPN, 1997, 147 s.Moldan, B.: Podmaněná planeta, Karolinum, 2009, 417 s.MŽP ČR: Zpráva o životním prostředí České republiky, 2012, MŽP, 2013, 190 s.Kolářský, R.: Filosofický význam současné ekologické krize. Filosofia, 2012, 156 s.Meadowsová, D.H. et al.: Překročení mezí. Argo, 1995, 319 s.MŽP ČR: Životní prostředí České republiky. Academia, 1990, 281 s.Nováček, P.: Udržitelný rozvoj. UP Olomouc, 2012, 430 s.Miléniové hodnocení ekosystémů: Ekosystémy a lidský blahobyt. Centrum pro otázky životního prostředí, 2005, 138 s.McKibben, B.: Zeemě. Jak přežít na naší nové nehostinné planetě. Paseka, 2013, 258 s.

Požadavky

písemný test

Garant

prof. RNDr. Bedřich Moldan, CSc., dr. h. c.

Vyučující

prof. RNDr. Bedřich Moldan, CSc., dr. h. c.