Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Populační ekologie a ochrana druhů (MO550P105)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MO550P105 - Populační ekologie a ochrana druhů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

P1. Úvod, motivační příklady, význam a užití dynamických modelů v biologii; program kurzu, požadavky ke zkoušce.P2. Spojité modely populační dynamiky izolovaného druhu.P3. Diskrétní modely populační dynamiky izolovaného druhu; metody simulace modelů populační dynamiky a odhadu jejich parametrů (cvičení na počítači).P4. Příklady na simulaci modelů populační dynamiky izolovaného druhu (cvičení na počítači).P5. Leslieho model. Vytvoření Leslieho modelu při znalosti life tables a analýza jeho chování.P6. Modely populační dynamiky dvou interagujících druhů.P7. Simulace chování modelů populační dynamiky dvou interagujících druhů (cvičení na počítači).P8. Analýza chování modelů populační dynamiky dvou interagujících druhů ze znalosti izoklin. Analýza stability rovnovážného bodu.P9. Od populace k metapopulaci - základní koncepce a modely. Metapopulace v kontextu pevnina-ostrov, zdroj-propad; vliv fragmentace krajiny na metapopulační dynamiku.P10. Metapopulační dynamika systému dravec-kořist na příkladu mšic a jejich predátorů.P11. Ostrovní biogeografie a její aplikace v metapopulačním kontextu a v ochraně přírody (SLOSS).P12. Fragmentace biotopů; úbytek plochy vs. fragmentace sensu stricto; konektivita v krajině; význam historického kontextu pro citlivost druhů vůči fragmentaci (africký nížinný les vs. africký horský les); okrajový efekt (tropy vs. mírné šířky); možnosti ochrany přírody v mozaikovitém prostředí.P13. Areály, abundance a ochrana přírody: rozložení abundancí v rámci areálu; hojnost vs. vzácnost a jejich důsledky pro oceňování stupně ohrožení; ochrana okrajových populací (národní seznamy chráněných druhů) vs. ochrana jádrových populací (kontinentální seznamy chráněných druhů); příklady vědeckého (IUCN kategorizace, americký seznam chráněných druhů) a subjektivního (český seznam chráněných druhů) přístupu k druhové ochraně.P14. Faktory ovlivňující druhovou diverzitu; vztahy species-area a species-abundance; diverzita vs. vzácnost; druhy charakteristické pro druhově bohaté a druhově chudé lokality; význam historie species poolu; význam prostorového měřítka; ochrana diverzity vs. ochrana vzácných druhů.

Literatura

A.A. Berryman, P. Kindlmann (2008): Population Systems. Springer, Dordrecht.J.Rajchard, P. Kindlmann, Z. Balounová (2003): Ekologie II. Kopp, Č. Budějovice.V. Jarošík (2005): Růst a regulace populací. Academia, Praha.P. Kindlmann & F. Burel (2008): Connectivity measures: a review. Landscape Ecology 23: 879-890.Hanski, I. (1999): Metapopulation Ecology. Oxford University Press, Oxford.Gilpin, M.E. & Hanski, I., eds.(1991): Metapopulation Dynamics: Empirical and Theoretical investigations. Academic Press, London.Hanski, I. & Gilpin, M.E., eds. (1997): Metapopulation Biology: Ecology, Genetics & Evolution. - Academic Press, London. 512 pp.

Požadavky

Zkouška sestává ze zaškrtávacího testu obsahujícího 12 otázek, ověřujícího osvojení si probrané látky.

Garant

prof. RNDr. Pavel Kindlmann, DrSc.