Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody zpracování naměřených dat pro začátečníky (MO550P106)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MO550P106 - Metody zpracování naměřených dat pro začátečníky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky jsou značeny jako P1, P2 ..., cvičení na počítačích jsou značena jako C1, C2, ... P1. Úvod, motivační příklady, význam a užití statických a dynamických modelů v biologii; program kurzu, požadavky k zápočtu a ke zkoušce.C1. Základní funkce používané při prokládání dat v biologii, biologický význam jejich parametrů, nalezení prvotních odhadů parametrů na základě znalosti souřadnic význačných bodů (extrémy, asymptoty). Aplikace těchto křivek na běžné biologické závislosti (rychlost růstu vs. velikost populace v logistickém růstu, doba vývoje vs. teplota, species-area, cirkadiánní a sezónní rytmy, exponenciální růst a vymírání, závislost pokryvnosti na nadmořské výšce, křivka plodnosti, rychlost růstu vs. teplota, funkcionální odezva 2. a 3. typu dle Hollinga); linearizace dat (jedna či obě osy).P2. Metody prokládání dat u statických modelů, minimalizace součtu čtverců, příklady užití této metody v EXCELu. Korelační a determinační koeficienty, jejich výpočet a biologický významC2. Prokládání empirických dat křivkou - exponenciální růst a vymírání, rychlost růstu vs. velikost populace v logistickém růstu C3. Prokládání empirických dat křivkou - závislost pokryvnosti na nadmořské výšce.C4. Prokládání empirických dat křivkou - doba vývoje vs. teplota, křivka plodnosti.C5. Prokládání empirických dat křivkou - rychlost růstu vs. teplota, funkcionální odezva 2. a 3. typu dle Hollinga.C6. Prokládání empirických dat křivkou - species-area, cirkadiánní a sezónní rytmy.P3. Statistická rozdělení (rovnoměrné, normální, binomické) a jejich použití v praxi. Střední hodnota, rozptyl. C7. Příklady na odhady parametrů statistických rozdělení.P4. Test významnosti rozdílu dvou veličin: t-test.C8. Příklady na použití t-testu.P5. Základní modely analýzy rozptyluC9. Příklady na použití analýzy rozptylu.

Literatura

R. Reisenauer (1970): Metody matematické statistiky, SNTL, Praha.K. Zvára ( 1989): Regresní analýza. Academia, Praha.N.J. Gotelli, A.M. Ellison (2004): A primer of ecological statistics. Sinauer Assoc. , Mass., USA.

Požadavky

Zápočet je udělen za úspěšné vyřešení alespoň 75% zadaných problémů během cvičení. Zkouška je písemná a sestává z jednoho příkladu na proložení křivky a jednoho příkladu na statistický test.

Garant

prof. RNDr. Pavel Kindlmann, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Pavel Kindlmann, DrSc.Mgr. Ondřej Mudrák