Předmět Výroba potravin a lidské zdraví (MO550P115)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MO550P115 - Výroba potravin a lidské zdraví, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Sylabus
• Typické a netypické příklady znečištění ze zemědělské výroby; příklady přenosu patogenních bakterií s hnoje na potraviny. Plošné používání antibiotik a vznik antibiotické rezistence¨, rizika s tohoto plynoucí, rozdílnost přístupů v EU a USA. • Kontaminace prostředí farem a potravin (alergie, mykotoxíny, rezidua pesticidů). Předsklizňové kontaminace a jejich přenos do potravin, použití pesticidů a rizika vzniku jejich reziduí a jejich detekce. Kontaminace prostředí farem a potravinářských provozů alergeny, mikroskopické houby které produkují mykotoxíny, proč jsou nebezpečné. • Potravinové patogeny (Salmonella, Listeria, Campylobacter, E.coli O157:H7, Creutzfeldt-jacob), kontaminace potravin, možnosti detekce a eliminace, HAACP.• Živočišní škůdci v zemědělských produktech a potravinách, posklizňová kontaminace rostlinných produktů během skladování a při jejich zpracování, typy bikontaminantů, a rizika s touto kontaminací spojená, metody monitoringu a detekce nejvýznamnějších škůdců. Interakce mezi škůdci v skladovaných potravinách, možnosti eliminace škůdců. • Konzervanty, barviva (E-čka), přehled; zaměňování potravin, nebo jejich složek, autenticita potravin.• Ekologické a konvenční zemědělství, biopotraviny, problematika eliminace škůdců v ekologickém zemědělství. Praktická část: Exkurse do ovocného sadu, kde je část obhospořádovaná ekologickým způsobem a část konvenčním způsobem zemědělství.
Požadavky
Ústní zkouška. Materiály: viz. doporučená literatura, prezentace z přednášek.
Garant
Mgr. Jan Hubert, Ph.D.
Vyučující
Mgr. Jan Hubert, Ph.D.