Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální ekonomie (MO550P117)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MO550P117 - Environmentální ekonomie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Jak může být ekonomie prospěšná životnímu prostředí?2. Životní prostředí pohledem ekonoma - je to statek jako každý jiný? Etika v ekonomii, ekologická ekonomie.3. Můžeme financovat v ochraně životního prostředí úplně všechno nebo si musíme vybrat? Kvalita životního prostředí jako problém alokace omezených zdrojů.4. Je možné a zároveň vhodné optimalizovat vliv člověka na životní prostředí? Pohled neoklasické environmentální ekonomie. Tržní selhání - externality, veřejné statky, optimum výše externalit.5. Dokáže se o životní prostředí postarat lépe stát nebo trh? Tržní přístupy k ochraně životního prostředí. Řešení externalit soukromým vyjednáváním. Škola veřejné volby.6. Musíme si opravdu u ochrany životního prostředí vybrat stát nebo trh? Pohled Elinor Ostrom a ekologické institucionální ekonomie.7. Lze přírodě udělit cenovku? Oceňování životního prostředí a cost-benefit analýza.8. Proč jsou emisní limity příliš drahý nástroj? Pohled na nákladovou efektivnost nástrojů environmentální politiky. 9. Jak prosadit nástroj environmentální politiky? Vliv nástrojů na konkurenceschopnost podniků, občané jako voliči.10. Vede růst HDP k poškozování životního prostředí? Environmentální Kuznětsova křivka, udržitelný rozvoj, alternativní ukazatele rozvoje společnosti

Literatura

K ukončení předmětu studenti potřebují znát vyučovanou látku spolu s vybranými odbornými články, které budou v rámci kurzu diskutovány.

Požadavky

Písemný test. Výborně 90-100%, velmi dobře 75-89%, dobře 60-74%, nevyhověl 0-59%.

Garant

Ing. Eliška Vejchodská, Ph.D.

Vyučující

Ing. Eliška Vejchodská, Ph.D.