Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální geologie (MO550P27)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MO550P27 - Environmentální geologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1) Základní principy environmentální geologie a filosofické aspekty. Základní geologické discipliny. 2) Zeme jako soucást slunecní soustavy, Mesíc, planety a Slunce. Predstavy o vnitrním složení Zeme. 3) Složení zemské kury, minerály a horniny - základ geologických materiálu (vyvrelé, metamorfované a sedimentární), jejich základní delení. Horninový, tektonický a hydrologický cyklus.Zvetrávání hornin a minerálu, vznik pud. 4) Tektonika litosférických desek (plate tectonics), kontinentální drift, složení a vývoj kontinentální a oceánské kury, orogeneze. 5) Deformace hornin, zlomy, vrásy, tektonické príkrovy. Typy pohorí. 6) Zemetresení, intesita a frekvence zemetresení, vliv zemetresení a jeho katastrofální následky na huste osídlené oblasti, predpovídání zemetresení, prevence a redukce následku. 7) Vulkanismus, vukanické nebezpecí, predvídání sopecné aktivity. Typy sopek a sopecných erupcí. 8) Sesuvy a pohyby geologických hmot, jejich príciny a nebezpecnost, jejich identifikace a ochranná opatrení. Subsidence - prirozená a umele vyvolaná. 9) Tekoucí voda (povrchová). problémy spojené s cinností tekoucí vody (eroze, záplavy, jejich výskyt a cetnost, ochranná opatrení, revitalizace toku). 10) Hydrogeologie - podzemní voda, vlivy na její cistotu, ochrana podzemní vody. 11) Krasové jevy 12) Oceány, morfologie oceánského dna. Složení a cirkulace morské vody, vlnení, eroze morského pobreží, nebezpecné jevy na morském pobreží, prípiv a odliv. 13) Eolická cinnost (eroze, sedimentace), vznik pouští 14) Ledovce, ledovcová eroze, sedimentace, trvale zmrzlá puda, klimatické zmeny v kvartéru, změny v současnosti. 15) Clovek a životní prostredí (abiotická složka). Ukládání odpadu, využívání vody, znecištení oceánu. Geologické aspekty a lidské zdraví. 16) Energie a životní prostredí, obnovitelné a neobnovitelné zdroje, fosilní paliva, jaderná energie, radioaktivní odpad a jeho ukládání. 17) Antropogenni zatěže prostředí, příklady z ČR i světa, dopad lidské cinnosti na krajinu. ODKAZY: http://web.natur.cuni.cz/geologie/studenti/upload http://web.natur.cuni.cz/ugmnz/mineral http://web.natur.cuni.cz/~ettler/EG/waste-ENVGEOL-UZP.pdf EXKURZE v ramci MO550P27: (napln muze byt upravena podle aktualni situace) Terenni exkurze (rozsah cca 4 hod): JZ okraj Prahy, prakticke ukazky geolog. fenomenu v terenu, moznost vlastniho nalezu fosilii paleozoika, ochrana krajiny; nebo Terenni exkurze (v rozsahu cca 6 hod): CHKO Cesky Kras, Koneprusy, geologie konepruske oblasti, krasova cinnost, ochrana krajinyNávštěva Chlupáčova muzea Země (v rozsahu cca 1.5 hod): Historie Země, vývoj života na Zemi, Archaikum - Recent Exkurze do stare prazske kanalizace, cistirna odpadnich vod (v rozsahu 1.5 hod)

Literatura

Bennett M.R.- Doyle P.(1997): Environmental geology.Costa J.E. - Baker V.R. (1981): Surficial geology building with the EarthKeller E.A. (1985) Environmental Geology.Marsh W.(1998): Landscape planningMurch B.- Skinner B.J.- Porter S.C.(1996): Environmental geology.O Riordan et al. (1996) Environmental science for environmental managementJakeš P. (1987): Planeta Zeme.Kachlík V.(1996): Základy geologie. (Skripta UK).Encyklopedický slovník geologických ved. (1983) CSAV.

Požadavky

Zapocet z MO550P27: Samostatne vypracovana práce v rozsahu ca 3 stran (formatu A4) na téma absolvovane terenni exkurze. Práce bude mit nadpis, podpis, rocnik studia a předmět vcetne datumu, na konci práce každý uvede zdroje, ze kterých cerpal. V zaveru práce tez kratke zhodnoceni, co si myslim, ze mi exkurze prinesla/neprinesla pro sirsi rozhled v oboru. Pomucky: i)zápisky z exkurze, ii)existuje cela rada praci dostupných v knihovnach, napr v geologicke ruzne exkurzni geologicke pruvodce. Práce se odevzdava ve vytistene forme. Téma práce / exkurze se stanovi v prubehu semestru. Zkouska z MO550P27: Test v rozsahu přednášené látky a doporučené literatury. Zkouskou prokazuje zkouseny zakladni znalosti z prednasene latky, ale i z sirsiho prehledu přírodních ved.

Garant

doc. RNDr. Ladislav Strnad, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Ladislav Strnad, Ph.D.