Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Těžba a revitalizace (MO550P28)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MO550P28 - Těžba a revitalizace, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1) Nerostné zdroje a životní prostredí Prírodní zdroje, vznik nerostných surovin magmatickými, metamorfními, sedimentárními a zvetrávacími procesy. Težba nerostných surovin ve svete. Ložisková geologie, rozdelení ložisek nerostných surovin, ložiska rud, nerud a fosilních paliv a jejich genetické delení. Technologické parametry uhlí a ropy. Ekonomické a ekologické aspekty težby kaustobiolitu v CR. Vliv podpovrchové a povrchové težby na životní prostredí. Geologie uranových ložisek a težba uranu, vliv na životní prostredí. Stavební suroviny a jejich využívání V CR. Ochrana životního prostredí pri pruzkumu a težbe nerostných surovin. Odpady vznikající pri težbe, úprave a zpracování nerostných surovin a jejich využití. Težba nerostných surovin z morského dna, vliv na morské ekosystémy.2) Rekultivace Problém opuštených dolu a lomu. Vztahy mezi obdobím težby a rekultivace. Prírodní složky krajiny Kritéria rekultivace, rekonstrukce prostredí, možnosti rekultivace starých hald a odvalu. Rekonstrukce a rekultivace krajiny pro potreby zemedelské, lesnické a rekreacní úcely. Nove vytvárené ekosystémy a jejich funkce. Ukládání odpadu do opuštených lomu a dulních del. Ukládání nebezpecného odpadu. Inženýrsko-geologické problémy na rekultivovaných haldách, výsypkách a lomech.3) Obnova vodních ekosystému. Vliv težby na toky, zmeny ve vodním režimu. Dulní vody. Rekultivace a obnova toku, prirozených mokradu a vodních ploch. Obnova krajiny podél toku vzhledem k záplavám. Rekultivacní možnosti podél toku, protiklady úspešné obnovy prirozeného vzhledu toku. Možnosti vytvárení a využití vodních ploch v devastované krajine.Štýs J.(1990): Rekultivace území devastovaných težbou nerostu. MŽP CR. Štýs J. et al. (1981): Rekultivace území postižených težbou nerostných surovin. SNTL Young A.(1998): Land resourcesMather A.S. - Chapman K. (1995): Environmental resources. Longman.Marsh W. (1998): Landscape planning.

Požadavky

Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Písemná část se provádí formou testu. Při dosažení požadovaného počtu bodů v testu zkouška pokračuje ústní částí, při níž má student jednak prokázat znalosti předmětu, jednak schopnost diskutovat a řešit konkrétní problém (zpravidla jde o simulaci nějaké situace v praxi).

Garant

RNDr. Mgr. Petr Rojík, Ph.D.