Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy geobotaniky (MO550P58)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MO550P58 - Základy geobotaniky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Vymezení rostlinných společenstevIndividualistický a superorganismální koncept společenstev; popisný a funkční přístup studia společenstev.Biotické interakce jako determinant složení/diverzity společenstevInterakce rostlin s jinými rostlinami (kompetice/facilitace), interakce s organismy jiných trofických úrovní (herbivorie, predace semen aj.); charakter (+/ 0/ -) interakcí závislý na kontextu; diferenciace nik a jiné mechanismy koexistence.Abiotické faktory a vegetaceMakroklimatické faktory (sluneční záření a srážky), klimatické podmínky ve střední Evropě; geologie a vliv matečného substrátu na dostupnost životně důležitých prvků; adaptace rostlin na rozdíly prostředí (životní formy, r- a K-strategie, C-S-R strategie); ekologická amplituda druhů; fenotypická plasticita druhů.Šíření rostlinŠíření semen a jejich přizpůsobení; presence/absence druhů jako důsledek dobré/špatné šiřitelnosti; rovnovážná teorie ostrovní biogeografie; metapopulační dynamika.Regionální species poolLatitudinální a altitudinální distribuce diversity a dopad na diversitu lokálních společenstev; obohacování regionálního species pool a rostlinné invaze; homogenizace flórDiversita a její význam pro fungování ekosystémůEkosystémové funkce (produkce biomasy, resistence vůči invazím aj.) pozitivně ovlivněné diversitou; důkazy z experimentů provedených na malých škálách; nová generace experimentů hledající vliv diversity na ekosystémové funkceDynamika společenstev v časeEkologická sukcese a její mechanismy; primární a sekundární sukcese; metody studia sukcese; vývoj vegetace ve střední Evropě během holocénu.Metody studia vegetaceVertikální a horizontální struktura společenstev; indexy diversity; dominance ve společenstvech; fytocenologický snímek; Curyšsko-montpellierská škola klasifikace; moderní metody typizace společenstev.

Literatura

Begon M., Townsend C.R. a Harper J.L. (2005) Ecology: from individuals to ecosystems.Crawley M.J. (1997) Plant ecology.Ellenberg H. (2009) Vegetation Ecology of Central Europe.Grime J.P. (1979) Plant strategies and vegetation processes.Grime J.P., Hodgson J.G., Hunt R. (1988) Comparative plant ecology.Chytrý M., Kučera T. a Kočí M. (2001) Katalog biotopů České republiky.Moravec J. et al. (1994) Fytocenologie.Sádlo J. a Storch D. (2000) Biotopy České republiky.Silvertown J. a Charlesworth D. (2001) Plant population biology.Slavíková J. (1986): Ekologie rostlin

Požadavky

Vypracování eseje.

Garant

Mgr. Petr Dostál, Ph.D.