Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vysoce rozlišená atmosférická spektroskopie (MO550P87)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MO550P87 - Vysoce rozlišená atmosférická spektroskopie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Spektroskopické metody s vysokým spektrálním rozlišením aplikované na studium atmosféry.Základy molekulové spektroskopie s důrazem na hlavní spektroskopické parametry využívané při studiu atmosféry:absorpce a emise plynů, podstata spektrálního charakteru absorpce a emise, mechanismy způsobující rozšíření linií, tvar linií jako zdroj informací, intensita, poloha a rozšíření spektrální linie.Spektroskopické metody jako analytické nástroje:základy metod a jejich výhody a nevýhody při výzkumech atmosféry, charakteristika metod podle spektrálního rozsahu - UV/VIS, infračervená a mikrovlnná spektrální oblast, charakteristika metod podle typu detekce - lokální a dálková detekcí - měření z povrchu Země, satelitní měření, lidarová měření, letecké a balonové kampaně.Spektroskopické metody pro výzkum dolní troposféry a pro výzkum horní troposféry a dolní stratosféry: aplikace v simulované a v reálné atmosféře, některé mezinárodní projekty: MIPAS (Michelson Interferometer for Passive Atmospheric Sounding vypuštěný na satelitu ENVISAT), submilimetrová atmosférická spektroskopie satelitu ODIN, NDSC (The Network for Detection of Stratospheric Change).

Literatura

1. J.M. Hollas: High Resolution Spectroscopy, Butterworths, London 1982.2. P.F. Bernath: Spectra of Atoms and Molecules,Oxford University Press, New York, Oxford 1995. 3. W. Demtröder: Laser Spectroscopy, Springer-Verlag, Berlin 19824. Delbouille L. and G.Roland. High resolution solar and atmospheric spectroscopy from the Jungfraujoch high-altitude station. Optical Engineering 34 (9), 2736-2739, 1995

Garant

Ing. Zdeněk Zelinger, CSc.