Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie města pro PGS (MPGS0094)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPGS0094 - Geografie města pro PGS, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Geografie města pro PGS Anotace Cílem předmětu je s využitím kritické práce s odbornými texty porozumět, pochopit a interpretovat procesy a mechanismy utváření a proměn sociálně-prostorové organizace měst. Specifická pozornost se přitom věnuje proměnám měst v kontextu postsocialistických transformací a globalizace. Důraz je kladen na transformace prostorových struktur, procesy proměny prostorové organizace a dynamicky se měnící lokality. K městu je přistupováno z různorodých teoretických perspektiv zohledňujících preference obyvatel, roli kapitálu a institucí veřejné správy a vliv diskursivních praktik. Předmět pěstuje schopnost pozitivní analýzy, kritického vyhodnocení a normativních doporučení. Předmět je veden formou semináře při kladení důrazu na diskusi významných současných perspektiv a textů z urbánních studií a to při zohlednění různorodých teoretických přístupů. Předmět klade důraz na kritický rozbor a diskuzi odborných textů a jejich aplikaci v oblasti vlastního empirického výzkumu. Výběr témat a textů vychází zaměření doktorských dizertací studentů přihlášených v daném roce. Program Program se průběžně dotváří v průběhu akademického roku na základě vzájemné dohody garanta a studentů a to při zohlednění tematického zaměření doktorských dizertací. Vstupem do kurzu je seminář sloužící k představení a diskusi tematického zaměření doktorských dizertací a jejich obecného teoretického rámce, na jehož základě je upřesněno zaměření semináře v daném roce a volba literatury ke kritickému čtení. Nedílnou součástí programu je Seminář z geografie města v rámci PGS kolokvia. Součástí kurzu jsou 2 semináře zaměřené na kritické čtení literatury a závěrečný seminář, na němž jsou prezentovány a diskutovány seminární práce. Studenti kurzu se minimálně dvakrát v průběhu kurzu zúčastní přednášek nebo seminářů tematicky zaměřených na problematiku utváření, proměn a rozvoje měst doporučených nebo schválených garantem.  

Literatura

U studentů se předpokládá znalost základních konceptů geografie města. Ty v souhrnu nabízí například: Knox, P., Pinch, S. (2010) Urban Social Geography: An Introduction. Sixth edition. Prentice Hall. Harlow. Literatura ke kritickému čtení:Literatura je specificky vybrána pro každý semestr s ohledem na tematické zaměření dizertačních prací. Zaměření a podklady v aktuálním akademickém roce najdete v systému Moodle, kurz GM PGS - Geografie města pro PGS. Referenční literatura k základním konceptům v urbánních studiích:Fyfe, N., Kenny, J. (2005) The Urban Geography Reader (Routledge Urban Reader Series). London, New York, Routledge.LeGates, R.T., Stout, F., eds (2011) The City Reader. Fifth edition. London, New York, Routledge.Lin, J., Mele, Ch. eds (2013) The Urban Sociology Reader. Second edition. London, New York, Routledge.Savage, M., Warde, A., Ward, K. (2003) Urban Sociology, Capitalism and Modernity: Second Edition.  Houndmills, Basingstoke, Hampshire, Palgrave Macmillan. Referenční literatura ke konceptu postsocialistického města:Hirt, S. (2013) Whatever happened to the (post)socialist city? Cities 32, Supplement 1, 29-38.Stanilov, K. ed. (2007) The Post-Socialist City: Urban Form and Space Transformations in Central and Eastern Europe after Socialism. GeoJournal Library vol. 92. Dordrecht. Springer.Sýkora, L. (2009) Post-Socialist Cities. In: Kitchin, R., Thrift, N, eds, International Encyclopedia of Human Geography, Volume 8, 387-395. Oxford, Elsevier.Sýkora, L., Bouzarovski, S. (2012) Multiple transformations: conceptualising post-communist urban transition. Urban Studies, 49 (1), 41 - 58.Sýkora, L., Stanilov, K. (2014) The Challenge of Post-socialist Suburbanization. In: Stanilov, K. and Sýkora, L., eds, 2014, Confronting Suburbanization: Urban Decentralization in Post-Socialist Central and Eastern Europe. Studies in Urban and Social Change, Wiley-Blackwell.

Požadavky

účast na diskusních seminářích, seminární práce o rozsahu 2000-3000 slov, ústní a vizuální prezentace na seminářiTéma seminární práce je zvoleno v průběhu kurzu na základě vzájemné dohody mezi garantem kurzu a doktorandem. Seminární práce pracuje s koncepty diskutovanými v rámci kurzu a promítá je do tématu dizertační práce studentky/studenta. Seminární práce se odevzdává v písemné podobě, rozsah 2000-3000 slov, a je prezentována na semináři. Nad seminární prací je v rámci semináře vedena rozprava zohledňující celou šíři problematiky kurzu. Hodnotí se originalita, argumentace, reflexe znalostí získaných v kurzu, reflexe teoretických konceptů a aktuálních diskusí, formální zpracování, prezentace a diskuse

Garant

prof. RNDr. Luděk Sýkora, Ph.D.