Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačové zpracování dat (MS710P13)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MS710P13 - Počítačové zpracování dat, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Počítačové sítě- základyDruhy a struktura sítí, práce v síti. Zpracování dat pomocí tabulkového procesoru Excel.Opakování základních pojmů. Použití důležitých funkcí Excelu, funkce podmíněné, vyhledávací, statistické.Práce se seznamy (databázemi) Excelu. Řazení dat, tvorba souhrnů, Filtrování dat, automatický a rozšířený filtrTvorba kriterií pro filtrování dat.Databázové funkce Excelu.K čemu slouží databázové funkce, zadávání parametrů databázové funkci.Kontingenční tabulky. Tvorba a transformace kontingenční tabulky.Práce s poli (maticemi v Excelu)Způsob práce s maticemi v Excelu, důležité funkce, které poskytují výstup ve formě matice, Regresní metody.Regrese lineární v koeficientech-grafy a rovnice.Statistické metody Excelu.Práce s Excelem v počítačové síti, sdílení sešitů, export a import dat, program MSQuery. Počítačové databázeVymezení pojmu databáze, základní databázové pojmy, druhy a principy databází, relační databáze. Jazyk XML a jeho použití.Práce s daty v databázovém programu MS Access.Tvorba a vlastnosti tabulek, vztahy mezi tabulkami.Dotazy a jejich druhy, práce s dotazy prakticky.formuláře a sestavy.Sdílení databází v počítačové síti, export a import dat. Úloha a použití programování při zpracování dat.Programování a jeho využití při automatizaci práce s daty. Makra Excelu, makra a programy Accessu.

Literatura

Jiří Makovička: Pracujeme s Microsoft Excelem - skripta UK Praha 1998Steven Roman: Microsoft Access, návrh a programování databází, Computer Press Brno 1999David Morkes: Microsoft Access 2003, Computer Press Brno 2004

Požadavky

Zápočet je formou testu - samostatné řešení dvou příkladů na počítači.

Garant

RNDr. Jiří Makovička, CSc.