Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika pro kartografy (MS710P14)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MS710P14 - Matematika pro kartografy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod: Taylorova věta, vektorové funkce, analytická geometriev rovině a prostoru, vektorový a skalární součin, integrace přesvícerozměrné oblasti, základní křivky a plochy.2. Křivky v rovině a prostoru, obecná parametrizace, tečna, délka křivky.Frenetovy vzorce, křivost a torse. Oskulační, normálová a rektifikačnírovina, řád dotyku křivek. Odvození výrazů pro poloměry křivosti rotačníhoelipsoidu.3. První a druhá základní forma plochy. Křivky na ploše.Meusnierova věta, Eulerova věta. Gaussova křivost, střední křivost.Geodetická křivost, geodetická křivka. Klasifikace zobrazení mezi plochami.4. Základní formule sférické trigonometrie.5. Několik elementárních pojmů teorie grafů.6. Funkce komplexní proměnné, derivace, analytická funkce. Jednoducházobrazení komplexní roviny do sebe.

Literatura

Rektorys, K.: Přehled užité matematiky. Prometheus, 1995.Budínský, B.: Analytická a diferenciální geometrie. SNTL, 1983Struik, D.J.: Lectures on Classical Differential Geometry. Addison-Wesley Publishing Company, Inc., Reading, London, 1961.Kreyszig, E.: Introduction to Differential Geometry and Riemannian Geometry.University of Toronto Press, 1968.Kuntz, E.: Kartennetzentwurfslehre, Grunlagen und Anwendungen, Wichmann,Karlruhe, 1990.

Garant

RNDr. Milan Štědrý, CSc.