Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika B3 (MS710P16)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MS710P16 - Matematika B3, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Lineární diferenciální rovnice 2. řádu; řešení rovnice s konstantními koeficienty, variace konstant.Vektorová funkce jedné a dvou proměnných. Křivka, tečna, délka křivky. Plocha, tečná rovina.Skalární a vektorové pole. Gradient. Derivace v daném směru. Hamiltonův operátor. Divergence, rotace. Laplaceův operátor. Potenciální pole, potenciál.Dvojný a trojný integrál. Substituce v dvojném integrálu. Polární souřadnice. Substituce v trojném integrálu. Válcové a sférické souřadnice. Použití dvojného a trojného integrálu. Nevlastní dvojný a trojný integrál.Nekonečné řady. Řada konvergentní, divergentní. Základní kritéria konvergence. Absolutně konvergentní řada, neabsolutně konvergentní řada. Mocninná řada. Poloměr konvergence; derivování a integrování mocninné řady. Taylorova řada. Fourierovy řady: trigonometrická Fourierova řada; konvergence. Ortogonální systémy funkcí. Obecná Fourierova řada (stručně).Numerické metody. Řešení rovnice f(x) = 0. Interpolace: lineární a kvadratická interpolace, spliny, trigonometrická interpolace (stručně).

Literatura

Hradilek L., Stehlík E., 1990: Matematika pro geology I. SNTL, 426 str.Hradilek L., Stehlík E., 1991: Matematika pro geology II. SNTL, 419 str.Hradilek L., Stehlík E., 1986: Matematika pro geology II. SPN, 329 str., skriptumHradilek L., Stehlík E., 1987: Matematika pro geology III. SPN, 338 str., skriptumK. Rektorys a spolupracovníci: Přehled užité matematiky I, II, Prometheus 1995

Požadavky

Zápočet: Alespoň 70 % účast ve cvičení a zisk aspoň 55 % bodů v každém ze dvou testů.Zkouška: Ke zkoušce se můžete zapsat, až když získáte zápočet. Zkouška se skládá z písemného devadesáti minutového testu a ústní zkoušky, ke které postoupíte, pokud v testu získáte aspoň 55 % bodů. Při každém opravném termínu je třeba znovu uspět v písemném testu. Při druhém opravném termínu se ústní zkouška koná, ať je výsledek písemného testu jakýkoliv.

Garant

RNDr. Milan Štědrý, CSc.

Vyučující

RNDr. Milan Štědrý, CSc.