Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geostatistika (MS710P36)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MS710P36 - Geostatistika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Uvedení do problematiky a trochu historie. Interpolace v prostoru, metoda IDW. Připomenutí základních statistických pojmů. Náhodná funkce, její vlastnosti a základní charakteristiky, předpoklad stacionarity, vnitřní stacionarita. Variogram, experimentální a teoretický, variografie. Vztah variogramu a kovarianční funkce. Typy teoretických variogramů, izotropní a směrový variogram, geometrická anizotropie. Kriging jako interpolační metoda. Grafické znázornění veličin měřených v ploše, rastrová grafika, izolinie. Griding, trasování a shlazení izolinie. Informace o dalších geostatistických metodách: univerzální kriging, kokriging, multivariační geostatistika, podmíněné simulace. Popis prostorové autokorelace a asociace zalořený na matici sousedství, globální a lokální Moranův index, Gearyho  index, Getisův index.

Literatura

Ježek, J., Geostatistika a prostorová interpolace. Nakladatelství Karolinum, 2015. Help a tutorialy programu ArcGIS. Vybrané články z odborné literatury.

Požadavky

Požadavky ke zkoušce: Splnění minimálního bodového limitu v písemném testu plus zodpovězení kontrolních otázek, které se týkají přímo testu nebo probrané látky.Součástí testu je též aplikace probíraných metod pomocí počítače.

Garant

doc. RNDr. Josef Ježek, CSc.