Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematické modelování v geovědách (MS710P38)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MS710P38 - Matematické modelování v geovědách, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Posluchači se seznámí s vybranými matematickými modely používanými v geovědách, jejich matematickou formulací a numerickou a počítačovou implementací. Tématické celky probírané v přednášce se vybírají podle zaměření studentů přičemž studenti mají možnost ovlivnit jejich skladbu.Potřebné partie matematiky se zopakují nebo se vyloží ad hoc. V rámci cvičení se studenti pod vedením učitele zabývají realizací zjednodušené formy těchto modelů na počítači (Matlab, Excel). Příklady témat, která byla probírána v minulosti: vedení tepla, difúze prvku v hornině, deformace v pohybujícím se magmatu, pohyb rigidních krystalů v magmatu, vznik magnetické anizotropie hornin, sedimentace částic a vznik DRM, odhady hustoty bodových vzorů v rovině a na kouli,popis rotace, pohyb a deformace ledovce

Literatura

Jelikož je obsah přednášky organizován ad hoc, nemá jednotnou literaturu.Jako příklad přístupu může sloužit:Francis Albarede: Introduction to Geochemical Modeling. Cambridge University Press, 1995.Taras Gerya: Introduction to Numerical Geodynamic Modelling. Cambridge University Press, 2010.

Požadavky

Požadavky ke zkoušce: Podle dohody se studenty se buď provede "klasická" zkouška, kde jde o splnění minimálního bodového limitu v písemném testu plus zodpovězení kontrolních otázek, které se týkají přímo testu nebo probrané látky, nebo studenti vypracují samostatnou práci a poreferují o ní.

Garant

doc. RNDr. Josef Ježek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Josef Ježek, CSc.