Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika pro geology (MS710P48)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MS710P48 - Fyzika pro geology, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod - fyzika je matematikou nasáklý popis přírody Trocha obecné filosofie vědy (Popper a jiní). Základy a náznaky hlubšího chápání fyziky. Fyzikální veličiny a jednotky, rozměrová analýza. Fyzikální konstanty. Matematický aparát -- opakování a zdůraznění důležitých partií. První fyzikální pokus (překvapení). Mechanika - pohybující se hmotné body a jiná tělesa Kinematika a dynamika hmotného bodu. Gravitace. Newtonovy pohybové zákony jako etalon klasické mechaniky. Energie a její využití - pracujte podle fyzikálních zákonů a nenadřete se. Soustavy hmotných bodů. Momenty sil, impulzové věty. Malý úvod do teoretické mechaniky. Zákony zachování. Newtonovská mechanika jako aproximace-obecnější principy v gravitaci. Kontinuum není jen "guma" Mechanika spojitých prostředí. Základy mechaniky kontinua. Popis Langrangeovský kontra Eulerovský. Deformace, tlak, napětí a vztah mezi nimi. Reologie. Vlastnosti elastické, viskózní, viskoelastické a jejich modely. Hydrostatika, hydrodynamika. Proudění a chování tekutin. Bernoulliova rovnice, rovnice kontinuity. Stabilita. Povrchové napětí. Vlny všude kolem nás Elastické vlny. Vlnění podélné a příčné. Rychlost šíření. Vlnové balíky a grupová rychlost. Seismické vlny - tomografie. Zvuk, nadzvukové proudění a rázová vlna. Dopplerův jev, interference a stojaté vlnění. Energie vln. Harmonický oscilátor a jeho využití v jiných fyzikálních oborech Elektřina statická i rozpohybovaná Elektrostatický náboj a pole, intenzita pole. Najděte si vlastní siločáru! Gaussova věta. Pohyb nabité částice v elektrostatickém poli. Dielektrika - nabíjíme kondenzátor. Energie pole. Magnetostatika. Elektromagnetická indukce. Maxwellovy rovnice a jejich řešení. Elektromagnetické záření. Vedení elektrického proudu ve vodičích, polovodičích, roztocích a plynech. Odpor nikoliv odporný. Práce a výkon. Optika pomocí čoček a jiných luštěnin Paprsková optika jako aproximace vln. Princip nejmenšího času. Lom a odraz. Jak fungují bežné optické přístroje. Fresnelovská optika. Světlo v anizotropním prostředí, krystaly. Polarizace. Optika zemské atmosféry aneb proč je obloha modrá. Schizofrenní fotony - vlna nebo částice? Klasické modely atomů. Přechod na kvantové modely. Dualismus světla a látky, fotony. Vlnová funkce a Schrödingerova rovnice. Atom vodíku. Comptonův jev. Lasery. Lehký náhled do kvantové fyziky a jejích problémů. Současné představy o podobě mikrosvěta i makrosvěta aneb hledání teorie všeho. Termodynamika - Perpetum mobile nejde udělat ani z ideálního plynu Stavové veličiny, statistické rozdělení, teplo a teplota. Ideální plyn. Stavová rovnice. První věta termodynamická. Termodynamická rovnováha. Typové dělení dějů. Vratný děj. Carnotův cyklus. Entropie a její růst (návaznost na ostatní obory fyziky). Druhá věta termodynamická. Další zajímavé procesy.

Literatura

Macháček M.: Encyklopedie fyziky. Mladá fronta a AV ČR, Praha, 1995.Horák Z., Krupka F.: Fyzika. SNTL, Praha, 1981.Feynman R.P. a kol.: Feynmanovy přednášky z fyziky. Fragment, Praha, 2000.Halliday D., Resnick R., Walker J.: Fyzika. VUTIUM Brno a Prometheus Praha, 2001.Blatt F. J.: Modern Physics. McGraw Hill, Inc., New York, 1992.Feynman R. P.: O povaze fyzikálních zákonů. Aurora, Praha, 2001.Feynman R. P.: Radost z poznání. Aurora, Praha, 2001.Schrödinger E., Co je život, Duch a hmota. VUTIUM, Brno, 2004.Beiser A.: Úvod do moderní fyziky. Academia, Praha, 1978.Brdička M., Hladík, A.: Teoretická mechanika. Academia, Praha, 2000.Sedlák B., Štoll I.: Elektřina a magnetismus. Academia, Praha 2002.Skála L.: Úvod do kvantové mechaniky. Academia, Praha, 2004.Kvasnica J.: Matematický aparát fyziky. Academia, Praha, 1997.Kopáček J. a kol.: Matematika pro fyziky I-V. Matfyzpress, Praha, 2000.Popper K.: Logika vědeckého zkoumání. Oikoymenh, Praha, 1997.Nietzsche F.: Radostná věda. Aurora, Praha, 2001.Neubauer Z., Škrdlant T.: Skrytá pravda Země. Mladá fronta, Praha, 2005.Kohák E., Zelená svatozář. SLON, Praha, 1997.

Garant

Mgr. Petr Toman

Vyučující

Mgr. Petr Toman