Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kombinatorika (MUMP008)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MUMP008 - Kombinatorika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Kombinatorika na střední škole (kombinatorické pravidlo součtu a součinu, variace, permutace, kombinace).2. Princip inkluze a exkluze, permutace bez pevných bodů.3. Přihrádkový (Dirichletův) princip.4. Princip zrcadlení a Catalanova čísla.5. Rozmisťovací úlohy.6. Věžové polynomy a permutace s omezujícími podmínkami.7. Úlohy vedoucí na rekurentní rovnice a jejich řešení, Fibonacciova čísla a jejich vlastnosti.8. Generující funkce, jejich použití k řešení rekurentních rovnic.9. Kombinatorické aplikace mnohočlenů a řad.10. Kombinatorické identity.

Literatura

1) Kombinatorika pro učitelské studium (E. Calda, Matfyzpress, 1996).2) Kapitoly z diskrétní matematiky (J. Matoušek a J. Nešetřil, Karolinum, 2000).3) Kombinatorika (N. J. Vilenkin, SNTL Praha, 1960).4) Concrete Mathematics (R. L. Graham, D. E. Knuth, O. Patashnik, Addison-Wesley, 1994).5) Vytvořující funkce (Zítek F., Praha, 1970).

Garant

doc. RNDr. Emil Calda, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Antonín Slavík, Ph.D.