Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie pro učitele II (MUS19)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MUS19 - Psychologie pro učitele II, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Jde o rozvíjení zejména sociálně-psychologických profesních dovedností učitele a s nimi souvisejících dovedností didaktických a diagnostických:Sociální dovednosti učitele a motivace pro efektivní výkon profeseSociální percepce, poznávání druhých, vytváření příznivého klimatu práce skupiny, porozumění vlivu na žáky a vlivu žáků na učiteleSociální komunikace, sebereflexe, aktualizace komunikačních dovedností, jednocestná komunikace, podmínky usnadňující předávání informacíNeverbální komunikace, jak umíme mluvit beze slov, emoce a jejich role v komunikaci, porozumění neverbálním projevům jedinceObousměrná komunikace - zpětná vazba, jak efektivně formulovat informaci o sobě a za sebe, nácvik zpětné vazby, umění pochválit, otevřené vyjadřování pozitivních i negativních prožitkůAktivní naslouchání a jeho nácvik, empatie k jednotlivci i k celé skupině (školní třídě), respektování a tolerování odlišného pohledu na projevy interakcí, autenticita projevů učitele ve vztahu k žákům, vyjadřování se ke konkrétním situacím a ne k zobecněným a zobecňujícím zkušenostem, akceptování osobnosti žákůSociální interakce ve skupině, kooperace a kompetice, techniky pro podněcování interakce a kooperace ve skupině, asertivní jednání a jeho nácvik, podporování sebekontroly žáků, vedení ke spolupráci, rozvíjení odpovědnosti žáků, rozvíjení sebedůvěry ve vlastní možnosti každého žáka, rozvíjení sebejistého vystupováníRozvíjení tvořivostiKonflikty a jejich zvládání, porozumění průběhu konfliktu, styly chování v interpersonálním konfliktuZvládání zátěžových situací ve skupiněStrategie zvládání stresu, projevy zátěže ve skupiněDuševní hygiena a relaxační aktivity ve školní třídě

Literatura

Gillernová,I.a kol. Sociální dovednosti učitele. Praha, SPN 1990.Hewstone, M., Stroebe, W. Sociální psychologie. Praha, Portál 2006.Karnsová,M. Jak budovat dobrý vztah mezi učitelem a žákem. Praha, Portál 1995.Komárková,R., Slaměník,I., Výrost,J.(eds.) Aplikovaná sociální psychologie III. Sociálněpsychologický výcvik. Praha, Grada 2001.Kyriacou,Ch. Klíčové dovednosti učitele. Praha, Portál 1996.Mareš,J., Křivohlavý,J. Komunikace ve škole. Brno, MU 1995.Nešpor,K. Uvolněně a s přehledem. Praha, Grada 1998.Sternberg,R.J.: Úspěšná inteligence. Praha, Grada 2001.

Garant

PhDr. Lenka Morávková Krejčová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. David Čáp