Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geomorfologie, pedogeografie a biogeografie (MZ330P100)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ330P100 - Geomorfologie, pedogeografie a biogeografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Předmět, rozdělení, vývoj a metody geomorfologie. Reliéf jako systém a součást fyzickogeografické sféry. Koncepce uniformity a aktualismu. 2. Základní zákonitosti vývoje zemského povrchu. Reliéf jako výsledek působení vnitřních a vnějších sil. Problematika stáří v geomorfologii. Strukturní a klimatická geomorfologie. Morfostruktura a morfoskulptura. 3 Endogenní morfogenetické procesy a tvary reliéfu. Orogeneze. 4. Diastrofismus, vulkanismus, průvodní jevy morfotektoniky. 5. Exogenní morfogenetické procesy a tvary reliéfu Zvětrávací procesy. Geomorfologická hodnota hornin.6. Kryogenní, glaciální, nivační a periglac. procesy a tvary vzniklé jejich činností. 7. Svahové procesy a vývoj svahů. 8. Fluviální procesy a tvary reliéfu. 9. Krasové procesy a tvary. 10.Eolické, marinní, limnické procesy a tvary 11.Organogenní a antropogenní morfogentické procesy a tvary. 12.Strukturní a dynamická geomorfologie dna oceánů, moří a povrchu souší a jejich vývoj v mladším kenozoiku. 13.Opakování dílčích témat jako příprava ke zkoušce.

Literatura

Huggett R.J. (2007):Fundamentals of Geomorphology. Routledge, New York, London, 458 p.Summerfield M.A. (1997): Global Geomorphology. Longman, London, 537 p.Demek J. (1987): Obecná geomorfologie. Academia Praha, 476 p.Demek J., Zeman J. (1979): Typy reliéfu Země. Academia Praha, 327 p.Horník S. a kol. (1986): Fyzická geografie, díl II. - SPN Praha, (geomorfologie str. 13-108). Němeček J. et al.(1991): Pedologie a paleopedologie, Academia, Praha.Jeník, J., (1998): Ekosystémy: (úvod do organizace zonálních a azonálních biomů). Praha, Karolinum, 135 s.Hendrych, R., (1984): Fytogeografie. Praha, Státní pedagogické nakladatelství, 220 s.

Požadavky

Zkouška má písemnou formu, kombinující testové a volné otázky zaměřené na tematické okruhy, probírané v rámci jednotlivých přednášek.

Garant

doc. RNDr. Vít Vilímek, CSc.

Vyučující

RNDr. Zbyněk Engel, Ph.D.RNDr. Tomáš Chuman, Ph.D.prof. RNDr. Jan Kalvoda, DrSc.RNDr. Marek Křížek, Ph.D.RNDr. Luděk Šefrna, CSc.doc. RNDr. Vít Vilímek, CSc.