Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikace geoinformatiky ve fyzické geografii (MZ330P104)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ330P104 - Aplikace geoinformatiky ve fyzické geografii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod do práce s prostorovými daty na různých prostorových škálách (lokální - globální úroveň), zdroje dat, nástroje prostorové analýzy;Pokročilé metody klasifikace krajiny, resp. FG systému;Modelovani v biogeografii a krajinne ekologii (habitat suitability modelling, species distribution models atd.);Úvod do práce s přesnými 3D daty - AG, SketchUp, CloudCompare, VoxlerPořizování a zpracování přesných 3D dat - LiDAR teorie, airborne x TLS, zpracování dat, využiítíGeofyzikální data - teorie, zpracování, aplikacePokročilé metody analýzy, modelování a klasifikace reliéfu (SAGA GIS)Globální klimatické modely - klimatické scénáře a modely, nástroje pro přístup k datům, využití dat pro FG aplikace a analýzySenzorové sítě - princip, aplikace v monitoringu srážkoodtokových procesů a využití jako vstup pro geoinformatickou analýzuSrážko-odtokové modelování. Principy a aplikace modelu HEC-HMS, zpracování prostorových dat o povodí v ArcGIS, schematizace povodí.Výpočet parametrů modelu, kalibrace a validace modelu, aplikace na příkladu simulace vlivu poldrů na průběh povodníDigitální fotogrammetrie a UAS systémy - teorie a praxeVyužití UAS a pozemní fotogrammetrie ve fluviální morfologiiFotogrammetrické zpracování a analýzy UAS dat­

Literatura

 Aber, J. S. (2010): Small-Format Aerial Photography: Principles, techniques and geoscience applications. 1 Edition. Elsevier Science. 268 p.Beven, K.J. (2001): Rainfall-Runoff Modelling, The Primer. John Wiley & Sons, Chichester.Brimicombe, A. (2010). GIS, environmental modeling and engineering. CRC Press.Feldman, A.D. (Ed.) (2000): Hydrologic Modeling System HEC-HMS - Technical Reference Manual. US Army Corps of Engineers, Washington.Fotheringham, A. S. (2000): Quantitative geography: perspectives on spatial data analysis. London. Sage Publications.Goodchild, M. F., Steyaert, L. T., Parks, B. O., & Johnston, C. (Eds.). (1996).GIS and environmental modeling: progress and research issues. John Wiley & Sons.

Požadavky

Požadavkem k zápočtu je zpracování týmově řešené projektové úlohy se zřetelně odděleným autorským podílem studenta na řešení.Požadavkem ke zkoušce je získání zápočtu.Zkouška má ústní formu a ověřuje porozumění principům vybraných metod a přístupů, představených v rámci přednášky a cvičení a schopnost jejich aktivního využití pro řešení a interpretaci fyzickogeografických procesů. 

Garant

doc. RNDr. Jakub Langhammer, Ph.D.