Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzická geografie (MZ330P107)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ330P107 - Fyzická geografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Přírodní sféra a její monitoring: členění přírodní sféry a zemského povrchu, vznik jednotlivých sfér, jejich chemické složení a fyzikální vlastnosti, fyzicko-geografické procesy; vývoj věd o Zemi, dílčí disciplíny, instituce, staniční sítě, dálková detekce2. Endogenní vlivy na zemský povrch: energie zemského tělesa, tektonika, vulkanizmus, endogenní tvary reliéfu3. Sluneční energie a její působení: sluneční záření v atmosféře, tepelné záření Země a skleníkový efekt, radiační bilance Země, teplota vzduchu, půdy a vody4. Cirkulace atmosféry a hydrosféry: horizontální a vertikální pohyby vzduchu, všeobecná cirkulace atmosféry, pohyby vody v oceánech a nádržích5. Hydrologický cyklus: atmosférické srážky, odtok, výpar6. Exogenní vlivy na zemský povrch: exogenní procesy, exogenní tvary reliéfu7. Zákonitosti rozdělení bioty na Zemi, základní interakce biosféry s ostatními zemskými sférami8. Krajina, struktura krajiny, půdotvorné procesy a hlavní typy půd9. Klima, voda a biota na Zemi: klimatické faktory, prostorové rozdělení klimatu, vodstva a biomů, sezonalita, oscilace10. Vývoj Země - základní etapy vývoje Země (stratigrafie, desková tektonika, biogeografie, klimatické změny)11. Přírodní ohrožení12. Predikce změn přírodní sféry: předpověď počasí, hydrologické předpovědi, výstrahy na nebezpečné jevy, projekce globálních změn

Literatura

NETOPIL, Rostislav. Fyzická geografie: díl I. Praha: SPN, 1986, 272 s.PAASI, Anssi. The institutionalization of regions: a theoretical framework for understanding the emergence of regions and the constitution of regional identity. Fennia, 1986, vol. 164, no. 1, pp. 105-146. STRAHLER, Alan H and Arthur STRAHLER. Introducing physical geography. 4th ed. New York: Wiley, 2013, 753 p. ISBN 047167950X.

Garant

prof. RNDr. Bohumír Janský, CSc.