Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z biogeografie a geoekologie (MZ330P433)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ330P433 - Vybrané kapitoly z biogeografie a geoekologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Biodiverzita a hlavní příčiny jejího ohroženíBiodiverzita genetická, druhová, ekosystémová, kulturní. Geografické zákonitosti biodiverzity. Přirozené příčiny ztráty biodiverzity (tzv. "velká vymírání" v historii). Hlavní příčiny vymírání rostlinných a živočišných druhů způsobených lidskou činností.2. Zánik a fragmentace stanovišťKonkrétní příklady ohrožení přirozených stanovišť rostlin a živočichů člověkem. Ostrovní efekt (rozšíření poznatků o Teorii ostrovní biogeografie). Příklady ohrožení nebo vyhynutí rostlinných a živočišných druhů, způsobené zánikem jejich přirozených stanovišť. 3. Biologické invazeZákladní pojmy. Příčiny biologických invazí. Příklady biologických invazí v ČR i ve světě a jejich důsledky.4. Nadměrné využívání druhů člověkemPříklady rostlinných a živočišných druhů ohrožených nebo vyhubených nadměrným lovem či kácením. 5. Další příčiny ztráty biodiverzityZnečišťování životního prostředí. Globální klimatické změny. Průmyslové zemědělství a lesnictví.6. Opatření na ochranu biodiverzityMezinárodní úmluvy o ochraně biodiverzity. Zásady na ochranu biodiverzity. Opatření na ochranu biodiverzity na jednotlivých úrovních. 7. Záchranné programyExistující a připravované záchranné programy v ČR a další projekty na ochranu ohrožených druhů rostlin a živočichů. Metodika pro zpracování záchranných programů pro zvláště chráněné druhy cévnatých rostlin a živočichů v ČR. Záchranné programy ve světě. 8. Ekologické sítě a soustavy chráněných území v krajině Plánování, podstata vymezení a fungování sítí, management chráněných území. Mapování biotopů. /BIOHAB,NATURA 2000/9. Legislativní nástroje ochrany přírody a krajiny ? ČR, EUEvropská úmluva o krajině, Směrnice o ptácích, Směrnice o stanovištích, environmentální legislativa ČR.10. Nástroje managementu krajiny ? ČR, EUKrajinotvorné programy MŽP ČR ? PRŘS, PPK, Agroenvironmentální programy ? dotace MZe ČR na mimoprodukční funkce zemědělství. Praktický přístup, procedura přidělení dotací, možnosti propojení programů.11. EIA a SEACharakteristika a popis celé procedury, role zúčastněných orgánů, konkrétní příklady. 12. Využití GIS a DPZ v biogeografii a geoekologiiPraktické využití GIS a SW Laboratoře Správy CHKO ČR /Survey Pro, systém Janitor/ v biogeografickém a geoekologickém výzkumu krajiny. Detekce ekotonů, hodnocení energomateriálových toků v krajině s využitím dat DPZ.

Literatura

Bailey, R. G. (1996): Ecosystem geography. Springer - Verlag, 206 p.Begon, M. - Harper, J.L. - Townsend, C. R. (1989): Ecology. Individuals, Population and Communities.Farina, A. (1998): Principles and Methods in Landscape ecology. Chapman and Hall, 235 p. Forman, R. T. T. (1995): Landscape Mosaics. The Ecology of Landscapes and Regions. Cambridge University Press, 632 p.Forman, R. T. T.,Godron, M. (1993): Krajinná ekologie. Academia, PrahaChytrý, M., Kučera, T., Kočí, M. ed. (2001): Katalog biotopů České republiky. AOPK ČR, Praha, 307 p.Löw, J., Míchal, I. (2003): Krajinný ráz. Lesnická práce, Kostelec nad Černými lesy, 552 p.Primack, R. B., Kindlmann, P., Jersáková, J. (2001): Biologické principy ochrany přírody. Portál, Praha, 349 p.Storch, D., Mihulka, S. (2000): Úvod do současné ekologie. Portál, Praha, 156 p.

Garant

RNDr. Dušan Romportl, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš Chuman, Ph.D.RNDr. Tomáš Matějček, Ph.D.RNDr. Dušan Romportl, Ph.D.