Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vodohospodářský management a ochrana vod (MZ330P463)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ330P463 - Vodohospodářský management a ochrana vod, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Předmět, cíle, náplň kurzu, zdroje informací 2. Vodní zdroje. Přírodní faktory ovlivňující vodní zdroje, množství, kvalita, spotřeba vodních zdrojů, zásady environmentálního managementu3. Globální bilance vodních zdrojů, hydrologický cyklus, vliv změny klimatu na zásoby vody na Zemi, predikce vývoje do budoucna4. Mezinárodní spolupráce ČR v oblasti ochrany vod, mezinárodní konvence ochrany vod, spolupráce v mezinárodních projektech5. Správa, monitoring, kontrola a plánování v oblasti vodních zdrojů6. Management vodních zdrojů z pohledu kvantity a kvality7. Strategie ochrany vodních zdrojů v kulturní krajině, investiční strategie8. Protipovodňová ochrana, povodňové plány, stupně povodňové aktivity9. Vývoj vodního zákonodárství ČR, EU ve světě10. Legislativní ochrana vod v ČR, Vodní zákon, Zákon o vodovodech a kanalizacích aj.11. Základní směrnice a zákony v oblasti ochrany EU12. Věda a výzkum v oblasti ochrany vod, udržitelný rozvoj vodních zdrojůV rámci bloku tematicky zaměřených seminářů jsou studenty a odborníky z praxe diskutovány aktuální problémové otázky, prezentovány modelové studie a názorně představeny postupy managementu a ochrany vod.

Literatura

CHALOUPKA, V. (2003): Zákon o vodovodech a kanalizacích č. 2742001, Sondy, Praha.JONES, J.,A. (1997): Global Hydrology. Processes, resources and environmental management. Longhman, Edinburg.KOS, Z., ŘÍHA, J. (2000): Vodní hospodářství 10, ČVUT, Praha.KRUŽÍKOVÁ, E. et al. (2003): Právo životního prostředí Evropských společenstvíNĚMEC, J., HLADNÝ, J. ed. (2006): Voda v ČR. Consult, Praha, s. 253PUNČOCHÁŘ, P. et al. (2004): Zákon o vodách č. 2542001 Sb., Sondy, Praha.Water Framework Directive 2000/60/EC of the European Parliament and of the Council of 23 October 2000. Official Jornal of the European Communities, I., 327/1. Luxembourg.Časopisy, internet: Vodní hospodářství, Water Research, Water Research Management, Advances in Water Resources, Water Resources Research, aj. Evropské společenství (www.europa.eu.int), Ministerstvo životního prostředí ČR (www.env.cz), Podniky Povodí (www.pvl.cz), Zemědělská vodohospodářská správa (www.zvhs.cz), Lesy ČR (www.lesycr.cz)

Garant

RNDr. Milada Matoušková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Milada Matoušková, Ph.D.