Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematická geografie (MZ330P47U)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ330P47U - Matematická geografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Matematická geografie jako nauka. Geografické poznatky v kosmologických hypotézách od starověku do současnosti. 2. Zeměpisné souřadnice. Výpočty na referenční kouli, sférická trigonometrie. Geoid a elipsoid. Astronomické souřadnice. 3. Tvar Země: důkazy kulatosti a měření rozměrů Země. Vývoj vesmíru, Galaxie a sluneční soustavy, zákony nebeské mechaniky. 4. Nebeská sféra, obzorníkové a rovníkové souřadnice, určování zeměpisné šířky. Stavba Slunce, planet a dalších těles sluneční soustavy.5. Pohyby Země: oběh kolem Slunce, střídání ročních období, zemská rotace, rotace kolem barycentra, precese a nutace. Vliv atmosféry na pozorování.6. Zdánlivé pohyby nebeských těles: hvězd, Slunce a planet. Měsíc, pohyby měsíce a měsíční fáze. Vznik a velikost dmutí.7. Zatmění Slunce a Měsíce. Čas a jeho měření, kalendáře. Určování zeměpisné délky.8. Základy geofyziky: gravimetrie, termika, seizmika a geomagnetismus.9. Postavení Země ve vyvíjejícím se vesmíru, kosmologické prostředí Země, sluneční soustavy a Galaxie. 11. Obecná dynamika Země ve vztahu k vývoji sluneční soustavy a vesmíru jako celku. 12. Základy planetologie, měření a pozorování současných geodynamických procesů a jevů. 13. Opakování dílčích témat jako příprava k zápočtu a zkoušce.Cvičení z předmětu Matematická geografie jsou zaměřena na praktické výpočty, přípravu a využívání základních pomůcek.

Literatura

Brázdil, R. a kol.: Úvod do studia planety Země. Praha. 1988. 365 s. Brázdil, R. - Mucha, L. - Okáč, Z.: Matematická geografie. Praha. 1981. 273 s. Čapek, R.: Planetární geografie. Praha. 1992. 84 s. Vanýsek V. (1980): Základy astronomie a astrofyziky. ? Academia, 541 p., Praha. (Vybrané kapitoly.)Emiliani C. (1992): Planet Earth: cosmology, geology, the evolution of life and environment. - Cambridge University Press, 718 p., Cambridge. (Vybrané kapitoly.)Hvězdářská ročenka (aktuální vydání). Academia, Praha. V průběhu přednášek je doporučována ke studiu další odborná literatura.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je účast na cvičeních, vypracování zadaných úloh v požadované kvalitě a úspěšné vykonání písemného testu.Podmínkou účasti na ústní zkoušce je získání zápočtu.Podmínka ukončení: úspěšné vykonání ústní zkoušky.

Garant

prof. RNDr. Jan Kalvoda, DrSc.