Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fluviální procesy (MZ330P863)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ330P863 - Fluviální procesy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod. Důležitost problematiky. Objasnění pojmu fluviální procesy. Povodí jako fluviální systém. Dílčí subsystémy: svahový a říční. Proces eroze - transport - sedimentace. Seznámení s doporučenou literaturou. 2. Erodologie - nauka o erozi. Historie a současný stav výzkumu vodní eroze. Erodologické školy a výzkumná pracoviště. Vodní eroze, typy vodní eroze, klasifikace erozních tvarů. Rozšíření eroze ve světě a v České republice. 3. Mechanismus erozního procesu. Erozní faktory (klimatický, geologický, půdní, reliéf, vegetační, antropogenní). Skutečná a potenciální eroze. Specifika říční eroze (popř. abraze). Intenzita vodní eroze. 4. Metody výzkumu vodní eroze. Metody geodetické, pedologické, geomorfologické, hydrologické, sedimentologické, vegetační, archivní, ekonomické, matematické, radioizotopové datování, modelování, DPZ,GIS. Mapy vodní eroze. 5. Říční systém. Plaveniny a dnové splaveniny, způsob transportu. Monitoring a měření plavenin. Vztah mezi rychlostí proudu a velikostí plavenin. Zpracování dat o plaveninách. Režim plavenin. Výpočty a modely. 6. Systém sledování plavenin v ČR. Poznatky z experimentálních povodí. Projekt Dunaj a Labe. Odnos materiálu evropskými a světovámi řekami. Antropogenní ovlivnění chodu a charakteru plavenin ve vodních tocích. Chemismus plavenin a jakost vody. 7. Proces ukládání sedimentů. Poměr odnosu "sedimentu" (Robinson). Sedimentace v říčním korytě, říční delty, fan delty. Zanášení vodních nádrží. Vybrané sedimentologické metody. 8. Morfologie říčního koryta. Základní hydraulické vztahy. Klasifikace toků z hlediska transportu materiálu a stability (nestability) říčního koryta. Formování říčního koryta a záplavové oblasti. Sledování dynamiky říčního koryta (výzkumné metody). 9. Metodika výzkumu vodní eroze v krajině. Komplexní přístup. Protierozní opatření. Polohové rozmístění kultur. Pozemkové úpravy a způsoby obhospodařování půdy. Protierozní použití vegetace. 10. Technická opatření v protierozní ochraně. Opatření proti důsledkům plošného a soustředěného povrchového odtoku. Úpravy vodních toků. Revitalizace. Cvičení je pojato seminární formou a proběhne v bloku v závěru kursu. Je zaměřeno na aplikovaný výzkum a vyžaduje přípravu (zpracování zadaných úkolů)

Literatura

Buzek, L.: Eroze půdy. Pedagogická fakulta, Ostrava, 1983Holý, M.: Eroze a životní prostředí. ČVÚT, Praha, 1994Stehlík, O.: Potenciální eroze půdy proudící vodou na území ČSR. Studia Geographica, 42, Brno, GgÚ ČSAV 1975, 147 s.Zachar, D.: Erózia pôdy. Bratislava, SAV 1970, 517 s.Morgan, R.P.C.: Soil erosion and conservation. Longman Scientific &Technical, London, 1995Janeček, M: Ochrana zemědělské půdy před erozí. ISV, Praha 2002Kliment, Z.: Geografické metody výzkumu vodní eroze půdy v krajině. Dizertační práce. PřF UK Praha, 140 s.Knighton, D.: Fluvial Forms and Processes. Edward Arnold, London, 1984Rosgen, D.L.: A classification of natural rivers. Catena, 22, s 169-199, 1994Leopold, L.B., Wolman, M.G., Miller, J.P.: Fluvial Processes in Geomorphology. New York, 1995Petts G.E., Amoros C.: Fluvial hydrosystems. Chapman &Hall, London, 1996Collins, A.L., Walling, D.E.: Documenting catchment suspended sediments sources: problems, approaches and prospects. Progress in Physical Geography, 28, 2, s.159-196, 2004časopisy (Zeitschrift für Geomorfologie, Catena, Journal of Hydrology, Vodní hospodářství a ochrana vod a jiné)

Požadavky

Ke splnění zápočtu je požadováno zpracování a prezentace vybraného odborného tématu s využitím poznatků ze zahraničního výzkumu. Zkouška proběhne ústní formou.

Garant

doc. RNDr. Zdeněk Kliment, CSc.