Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální geografie (MZ340P04U)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ340P04U - Sociální geografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Podmínky ke splnění studijních povinností: studium povinné a doporučené literatury, aktivní ovládnutí probrané látky.Stručný obsah kurzu:Geografie obyvatelstva1. Předmět geografie obyvatelstva, vnitřní členění, postavení v systému věd.2. Základní zdroje dat (sčítání obyv., průběžná evidence, charakter územních jednotek).3. Geografické rozmístění obyv. (zákl. metody hodnocení, vliv přír. a soc.ek. podmínek, vývojové trendy).4. Přirozená reprodukce obyv. (konstrukce demografických ukazatelů, regionální rozdíly v přirozené reprodukci, globální problémy populačního vývoje, populační teorie a zákony, populační politika).5. Migrace a ostatní formy prostorové mobility obyv. (hlavní typy migrací a jejich pravidelnosti, charakter migrací v ČR a v Evropě, územní mobilita jako regionálnětvorný proces).6. Demografická struktura obyv. (složení obyv. podle věku a pohlaví v souvislosti s dalšími procesy vázanými na obyvatelstvo).Sociokulturní geografie 1. Národnost, etnikum 2. Jazykové skupiny 3. Náboženské složení obyvatelstva Geografie sídel1. Předmět geografie sídel, vnitřní členění, postavení v systému věd.2. Sídelní systém (struktura osídlení a její vývoj).3. Christallerova teorie centrálních míst a pravidlo o velikostním pořadí sídel.4. Proces urbanizace (způsoby hodnocení, vývojové fáze, regionální rozdíly).5. Městská a venkovská sídla (vymezení pojmů, funkční kategorizace sídel.)6. Vnitřní struktura a organizace měst (základní pravidelnosti v demografické, sociální a funkční diferenciaci)7. Současné trendy ve vývoji osídlení (suburbanizace, desurbanizace, reurbanizace).

Literatura

Povinná literatura: TOUŠEK, V., KUNC, J., VYSTOUPIL, J. a kol. (2008): Ekonomická a sociální geografie. Aleš Čeněk, Plzeň. JOHNSTON, R.J., GREGORY, D., PRATT, G., WATTS, M. (eds.): The Dictionary of Human Geography. Blackwell Publishing, Malden (MA, USA) BAŠOVSKÝ, O., MLÁDEK, J. (1989): Geografie obyvatelstva a sídiel. Učební texty UK Bratislava, Bratislava, 221 s. Vybrané články dostupné na http://web.natur.cuni.cz/~mak/gos/uvodgos.html Doporučená literatura: PAVLÍK, Z. a kol. (1986): Základy demografie. Academia, Praha. JONES, H.R. (1981): A Population Geography. Harper, London. JOHNSTON, J.H. (1969): Urban Geography. Pergamon Press. MLÁDEK, J. (1992): Základy geografie obyvatelstva. SPN, Bratislava, 230 s. RUBENSTEIN, J.M. (2002): An Introduction to Human Geography. (Seventh edition). Prentice-Hall, London. PACIONE, M. (2005): Urban geography: a global perspective. 2nd ed. Routledge, London, 686 s

Garant

doc. RNDr. Zdeněk Čermák, CSc.