Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie zemědělství (MZ340P142)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ340P142 - Geografie zemědělství, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod Obsah a struktura kurzu, literatura a prameny, povinnosti studentů, zadání témat prací 2. Geografie zemědělství Geografie zemědělství a metodické přístupy k jejímu studiu Proměny zaměření geografie zemědělství 3. Přírodní předpoklady zemědělské výroby Biologická podstata zemědělství Význam přírodních faktorů pro rozmístění zemědělské výroby 4. Zemědělství jako hospodářský sektor Spotřeba zemědělských produktů Ekonomické chování zemědělců Specializace a diverzifikace farem Zemědělství, odbyt a doprava: von Thünenův model Difúze inovací v zemědělství 5. Institucionální rámec zemědělství Velikost farem a význam vlastnictví půdy Zemědělství a kultura 6. Zemědělství v současném světě Demografické faktory a zaměstnanost v zemědělství Globalizace zemědělské produkce Potravinářské sítě a řetězce 7. Zemědělství ve vyspělých zemích Modernizace a industrializace zemědělství Zemědělství v zázemí velkých měst 8. Zemědělská politika Veřejná politika v zemědělském sektoru Společná zemědělská politika EU 9. Zemědělství v rozvojových zemích Dopady globalizace na zemědělství rozvojových zemí Problematika hladu a "Zelená revoluce" 10. Zemědělství a životní prostředí Negativní vlivy zemědělství na životní prostředí Ztráty zemědělské půdy ve světě Zemědělství a trvale udržitelný rozvoj Geografie zemědělství a rurální geografie: základní pojmy a metodické přístupy k jejich studiu: vznik a vývoj geografie zemědělství, geografie zemědělství jako obor socioekonomické geografie, postavení geografie zemědělství a rurální geografie v systému geografických věd, prameny, literatura)Transformace českého zemědělství. České zemědělství na konci socialismu, transformace po roce 1989, změny ve struktuře a rozmístění zemědělské výroby.Zemědělská politika Česka a EU. Zemědělská politika Česka 1989-2004, Společná zemědělská politika EU, systém podpor zemědělství v Česku po vstupu do EU, aktuální výzvy pro české a evropské zemědělství.Zemědělství v globalizovaném světě. Světový obchod se zemědělskými produkty, nadnárodní organizace a instituce, zemědělství rozvojových zemí, problém hladu, zemědělství a životní prostředí, budoucnost zemědělství ve světě.

Literatura

Povinná:BIČÍK, I. (2005): Proměny geografie zemědělství. Geografie, 110, č. 2, s. 91–102.GRIGG, D. (1995): An Introduction to Agricultural Geography. Second Edition. Routledge, London, New York, xv + 217 s.JANČÁK, V. (2003): Geografie zemědělství a rurální geografie: základní pojmy a metodické přístupy jejich výzkumu v období transformace Česka. In: Jančák, V., Chromý, P., Marada, M. (eds.): Geografie na cestách poznání. PřF UK, Praha, s. 180–190.ROBINSON, G. (2004): Geographies of Agriculture. Globalisation, Restructuring and Sustainability. Pearson Education, Harlow, England, xv + 331 s.Doporučená:BIČÍK, I., ed. (2001): Školní atlas dnešního světa. Nakladatelství TERRA, Praha.BIČÍK, I. a kol. (2010): Změny využití ploch v Česku. Edice Geographica, Nakladatelství ČGS, Praha, 250 s. + přílohy.BIČÍK, I., JANČÁK, V. (2001): České zemědělství po roce 1990. Geografie, 106, č. 4, s. 209–221.BIČÍK, I., JANČÁK, V. (2005): Transformační procesy v českém zemědělství po roce 1990. KSGRR PřF UK, Praha.FALKOWSKI, J., KOSTROWICKI, J. (2001): Geografia rolnictwa swiata. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.KABRDA, J., JANČÁK, V. (2007): Vliv vybraných politických a institucionálních faktorů na české zemědělství a krajinu. Geografie, 112, č. 1, s. 48–60.MAJEROVÁ, V. a kol. (2005): Sociologie venkova a zemědělství. PEF ČZÚ, Praha, 250 s.PACIONE, M. (1984): Rural Geography. Harpercollins College Div., 396 s.WOODS, M. (2005): Rural Geography. Processes, Responses and Experiences in Rural Restructuring. SAGE Publications, UK, 330 s.

Požadavky

Zápočet:75% účast; aktivita v hodinách, zapojení do diskuseVypracování (odeslaná prezentace) a prezentace práce na jedno vybrané témaPrezentaci odeslat na e-mail příslušného přednášejícího 7 dní před vystoupením dle harmonogramu.Zkouška:Splnění povinností pro zápočetPísemný test s případným ústním dozkoušením

Garant

RNDr. Vít Jančák, Ph.D.