Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie dopravy (MZ340P153)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ340P153 - Geografie dopravy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Cílem přednášky/semináře je seznámit studenty se základními přístupy a tématy frekventovanými v současné geografii dopravy. Důraz je kladen na specificky dopravní témata, která nejsou náplní přednášek z Ekonomické geografie(část doprava). Část semináře je věnována historii dopravy ve světě a na našem území. Seminární část umožňuje intenzívní zapojení studentů do výuky formou průběžných prezentací seminárních prací, skupinových prací, diskusí apod. Vybraná témata Úvod - předmět studia geografie dopravy, hlavní směry a metody výzkumu. Struktura a rozmístění dopravy v Evropě a ve světě. Historický vývoj odvětví dopravy. Minulost, současnost a budoucnost železniční dopravy v ČR. Městská hromadná doprava v Česku a Praze. Vývoj automobilizace v ČR. Dopravní obslužnost venkovských oblastí. Světová letecká doprava.Doprava a regionální rozvoj. Vztah dopravy ke geografické organizaci společnosti Návštěva vybrané pražské dopravní instituce a exkurze do terénu (půldenní).

Literatura

Základní studijní literatura BRINKE, J. (1992): Úvod do geografie dopravy. 2. přepracované vydání. Učební texty vysokých škol, Univerzita Karlova, Praha, 107 s. COLE, J. (1996): Geography of the World´s Major Regions. London and New York, Routledge. HONS, J. (1975): Dějiny dopravy na území ČSSR. Bratislava, Alfa, 130 s. KNOWLES, R.D., HOYLE, B.S. (eds) (1992): Modern transport geography. London, Belhaven, 276 s. KNOWLES, R., SHAW, J., DOCHERTY, I. (2008, eds.): Transport geographies: mobilities, flows and spaces. Blackwell Publishing, Oxford, 293 s.RODRIGUE, J.P., COMTOIS, C., SLACK, B. (2006): The geography of transport systems. Routledge, Londýn a New York, 286 s. (internetová verze http://people.hofstra.edu)

Požadavky

Podmínky pro splnění studijních povinností: 1/ Zápočet:75% na seminářích, zpracování seminární práce a její prezentace2/ Zkouška:75% na seminářích, zpracování seminární práce a její prezentaceU zkoušky student dokáže: uvést příklady, jak geografické faktory ovlivnily a ovlivňují vývoj dopravní infrastruktury různých druhů dopravy v Česku, popř. v Evropě a ve světě. vysvětlit obecně a na konkrétních příkladech z literatury, jak jednotlivé druhy dopravy ovlivňují rozvoj přilehlých lokalit a regionů. charakterizovat shody a rozdíly podmínek rozvoje dopravy v městských a venkovských oblastech, komentovat předpokládaný vývoj dopravy ve městech a na venkově a samostatně navrhovat řešení klíčových problémů. charakterizovat funkce a rozmístění jednotlivých druhů dopravy na různých regionálních řádech, komentovat současný a předpokládaný vývoj jednotlivých dopravních odvětví. k vybraným výzkumným problémům z oblasti geografie dopravy navrhnout relevantní výzkumné metody (kvantitativního i kvalitativního charakteru), navržené postupy podrobit kritice z metodologického hlediska a uvést příklady jejich použití z literatury. popsat dopravní hierarchii středisek osídlení Česka z hlediska různých druhů dopravy, vč. jejích souvislostí s hierarchií komplexní sídelní a předpokládaného vývoje. diskutovat aktuální problémy v české dopravě.

Garant

RNDr. Miroslav Marada, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Miroslav Marada, Ph.D.