Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Územní plánování a urbanismus (MZ340P16H)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ340P16H - Územní plánování a urbanismus, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Stručný program:Přednáška je zaměřena na praktické seznámení s problematikou pořizování, projednávání a schvalování jednotlivých typů územně plánovací dokumentace. Podrobně budou vysvětleny jednotlivé rozdíly mezi postavením obecních úřadů, okresních úřadů, investorů (developerů) a zpracovatelů územně plánovací dokumentace.Pozornost bude dále zaměřena na výklad současně platné legislativy s důrazem na Stavební zákon a dále i na právní předpisy související (zákon o ochraně přírody a krajiny, zákon o ochraně ZPF, zákon o obcích).Součástí přednášky bude také stručný přehled historických směrů utváření sídel a krajiny v historickém pohledu a představeny budou dále moderní přístupy k územnímu rozvoji. Součástí kursu je vypracování samostatné územní studie vybraného sídla.Témata: postavení územního plánování v současnosti typy územně plánovací dokumentace a územně plánovacích podkladů role pořizovatele, zpracovatele, okresního úřadu, obecního úřadu při pořizování, projednávání a schvalování územně plánovací dokumentace přehled současně platné legislativy na úseku územního plánování historický přehled vývoje urbánních struktur předpokládaná role územního plánování v budoucnosti, trendy vývoje typologie sídla jednotlivé funkční složky v územním plánování specifika územního plánování na vesnici.

Literatura

zákon o územním plánování a stavebním řádu č. 183/2006 Sb., v platném zněnívyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a o způsobu evidence územně plánovací činnostiMAIER, K. (2000): Územní plánování. Skripta ČVUT.HRŮZA, J. (2011): Stavitelé měst. Praha, Agora.HALL, P. (1993): Urban and Regional Planning. 3. vydání. London, Routledge.NEWMAN, P., THORNLEY, A. (1996): Urban Planning in Europe.HRŮZA, J., Asociace pro urbanismus a územní plánování České republiky, Ústav územního rozvoje, Česko. Ministerstvo pro místní rozvoj (2002): Charty moderního urbanismu. Praha, Agora.Územní agenda EU - dokument EU viz http://portal.uur.cz časopisy: Územní rozvoj - ÚÚR BrnoUrban StudiesUrban Planning

Požadavky

Podmínky pro splnění studijních povinností: vypracovat urbanistický návrh.

Garant

RNDr. Radim Perlín, Ph.D.