Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografická analýza mikroregionu (MZ340P20A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ340P20A - Geografická analýza mikroregionu, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Cíle: 1. Zvládnout základní postupy analýzy a syntézy na mikroregionální úrovni. 2. Propojit v analyzovaném území přístupy a metody jednotlivých geografických disciplin. 3. Seminární formou průběžně (a znovu nad písemnou prací v závěru) formovat diskusí názory posluchačů na stav, vývoj a perspektivy složek a systémů krajiny v konkrétním, dobře známém území. Stručný program: 1. Vymezení území. Přírodní celky v území a zařazení do vyšších jednotek. Vymezení mikroregionu podle literatury. Historicko-geografická analýza jádra a zázemí mikroregionu. Předběžné vymezení a diskuse. 2. Přírodní diferenciace území dle jednotlivých složek a krajinných celků mikroregionu. 3. Analýza historického vývoje. 4. Kartografická analýza krajinných struktur. 5. Obyvatelstvo, demografie. 6. Sídla a osídlení, stav, vývoj. 7. Analýza složek hospodářství - zemědělství, průmysl, doprava, služby, cestovní ruch a rekreace, změny v čase, důraz na období transformace. 8. Postavení regionu v regionálním systému a jeho vývoj. 9. Přírodní limity a ochrana přírody. Rezervace, ÚSES, ohrožování přírodních zdrojů. Interakce - příroda, společnost. Návrh exkurze/zastávek "ekomuzea". 10. Územně plánovací dokumenty. Změny funkcí území. Kritické hodnocení ÚPD. Trvale udržitelný rozvoj - aplikace. 11. Aplikace SWOT analýzy při hledání alternativních variant rozvoje mikroregionu. 12. Obhajoba výsledné studie analýzy mikroregionu. Podmínkou absolvování je odevzdání a schválení průběžných úkolů a rozprava nad jednotlivými průběžnými úkoly.

Literatura

HAMPL, M., GARDAVSKÝ, V., KŰHNL, K. (1987): Regionální struktura a vývoj systému ČSR. UK, Praha, 255 s.HAMPL, M. a kol. (1996): Geografická organizace společnosti a transformační procesy v ČR. PřF UK, Praha, 395 s.BIČÍK, I., PERLÍN, R., ŠEFRNA, L. a kol. (1997): Poklady a závěrečná zpráva "Kocába". PřF UK, Praha.

Garant

RNDr. Radim Perlín, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Ivan Bičík, CSc.RNDr. Radim Perlín, Ph.D.