Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropa regionů (MZ340P22)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ340P22 - Evropa regionů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod. Evropské regiony, význam, důvody studia, koncept Evropy regionů, perspektivy vývoje; integrace Evropy. 2. Regionální členění Evropy. Územně správní členění Evropy, systém NUTS Eurostatu,  problémy regionálního statistického srovnávání.  3. Geodemografický vývoj v Evropské unii. Hrubé míry jako indikátor regionálně  diferencovaného populačního a sociálně ekonomického vývoje. Migrace a proměny regionálního obrazu EU. 4. Indikátory diferenciace kvality života. Regionální rozdíly podle kojenecké úmrtnosti, úmrtnosti na vybrané choroby a naděje dožití života.   5. Regionální diferenciace bohatství a výkonnosti v rámci EU. Vývoj regionálních rozdílů podle  vytvořeného HDP. Nejvyspělejší a zaostalé regiony EU. Struktura HDP, resp. přidané hodnoty, regionální odvětvová a průmyslová   specializace. 6. Ekonomická aktivita a zaměstnanost v EU. Vývoj míry ekonomické aktivity a struktury zaměstnanosti v regionálním srovnání. Vývoj  regionálních výrobních struktur. Vývoj a koncentrace progresivních (HI-TECH) odvětví. 7. Nezaměstnanost v EU. Vývoj nezaměstnanosti, včetně specifické podle regionů; míra  nezaměstnanosti jako indikátor problémového vývoje, důvody vysoké nezaměstnanosti.  8. Problémové oblasti v EU. Regionální obraz a vývoj problémových regionů a resp. politiky;  její formy (fondy a programy rozvojové pomoci).9. Věda, výzkum jako faktory regionálně diferencovaného sociálně ekonomického vývoje EU. Srovnání nejvyspělejších a ostatní zemí.   10. Skandinávie. Srovnání regionálních diferencí a jejich vývoj na příkladu periferních a sociálně ekonomicky relativně homogenních zemí (Švédsko, Norsko, Finsko).  11. Rakousko a Švýcarsko. Příklady a specifika vývoje regionálních rozdílů v nejvyspělejších  evropských zemích. 12. Polsko a Maďarsko. Srovnání odlišných regionálních systémů a regionálního vývoje  po roce 1989. Souvislosti hospodářské transformace a regionálního vývoje.  13. Česká republika a Slovensko. Jedinečný příklad nivelizace regionálních rozdílů na  příkladu zemí bývalého Československa. Srovnání předpokladů a hodnocení hospodářského vývoje  obou zemí v transformačním období a následujících 20 letech a jeho regionální aspekty. 

Literatura

Literatura základní: CLOUT, H.D. (1987): Regional Development in Europe, third edition, David Fulton Publishers, London. COLE, J. & COLE, F. (1997): A Geography of The European Union, second edition, Routledge, London and New York. MINSHULL, G.N. (1999): The New Europe into the 21st Century, revised and updated by M.J. Dawson, Hodder & Stoughton.  Portrait of The Regions, Vol. I - VLiteratura doporučená a statistické zdroje:  ADAMS, N., ALDEN, J. (2006):  Regional Development and Spatial Planning in an Enlarged European Union. Ashgate.CRESCENTI, R., RODRIGUEZ-POSE (2011): Innovation and Regional Growthg in the European Union. Springer.FISCHER, M.,M., NIJKAMP, P. eds. (2014): Handbook of Regional Science. Springer.GORZELAK, G., BACHTLER, J., SMETKOWSKI, M. (2010): Regional Development in Central and Eastern Europe:  Development Processes and Policy Challenges, New York RoutledgeOSTERGEN, Robert, C., LE BOSSÉ, Mathias (2011): The Europeans: A Geography of People, Culture and Environment. 2nd edition, Taylor Francis.PINDER, David, Ed. (1998): The New Europe, Economy, Society & Environment, John Wiley & Sons, Chichester, Periodic report on the social and economic situation and development of the regions in the Community (7 reports)  Statistical Yearbook, Eurostat Eurostat DatabasesDissemination Database

Požadavky

Podmínky pro udělení zápočtu: seminární práce na určené či zvolené téma na základě zahraničního odborného článku. Podmínky pro splnění zkoušky: přijatá seminární práce, ústní zkouška na téma regionální diferenciace Evropy, resp. Evropské unie, výborná znalost regionální problematiky evropského státu podle vlastního výběru.

Garant

RNDr. Jiří Tomeš, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jiří Tomeš, Ph.D.