Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody sociologického výzkumu v geografii (MZ340P583)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ340P583 - Metody sociologického výzkumu v geografii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Požadavky k zápočtu a ke zkoušce (při sporných výsledcích při zápočtu či zkoušce bude přihlíženo k aktivitě v hodině): Z - má dvě části: 1. Operacionalizace vybraného pojmu 2. Krátký písemný test - bude zaměřen na základní teoretické a praktické otázky ohledně přípravy dotazníkového šetření, přípravy dotazníku a analýzy sebraných dat. S konkrétními příklady otázek budou studenti seznámeni nejméně týden před testem. Zk - ústní, zaměřená na praktické příklady. 1. Rozdíl mezi kvalitativním a kvantitativním výzkumem. Reliabilita a validita. Zdroje dat pro sociologický výzkum 2. Design kvantitativního sociologického výzkumu. 3. Techniky sběru dat - dotazník, rozhovor, strukturované pozorování (částečně také obsahová analýza, sekundární analýza). 4. Hypotézy, proměnné 5. Operacionalizace, otázky a dotazování 6. Kvantifikace 7. Výběrové procedury v sociologickém výzkumu - kvantitativním i kvalitativním. 8. Příprava dat ke zpracování a základní postupy při jejich zpracování, Závěrečná zpráva z empirického sociologického výzkumu 9. Kvalitativní metody v sociologickém výzkumu - focus group, zúčastněné pozorování, dotazování v kvalitativním výzkumu.

Literatura

Náplní kurzu jsou především kvantitativní metody, ale uvádím i soubor vhodné literatury pro kvalitativní metody. Nejvhodnější učebnice jsou zvýrazněny tučně.Kvantitativní metody:Bryman, Alan. 2008. Social Research Methods (Third Edition). Oxford University Press. Disman, Miroslav. 1993. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum. Jeřábek, Hynek (1992). Úvod do metodologie sociologického výzkumu. Karolinum, Praha. Kubátová, Helena. 2006. Metodologie sociologie. Olomouc: Univerzita Palackého. Pergler, Přemysl a kol.(1969). Vybrané techniky sociologického výzkumu. Svoboda, Praha. Reichel, Jiří. 2009. Kapitoly metodologie sociálních výzkumů. Praha: Grada. Šubrt, Jiří a kol. 1998. Kapitoly ze sociologie veřejného mínění. Teorie a výzkum. Praha: Karolinum. Kvalitativní metody: Bryman, Alan. 2008. Social Research Methods (Third Edition). Oxford University Press. Břicháček, Václav (1978). Úvod do psychologického škálování. Bratislava. Denscombe, Martin. 2008. The Good Research Guide (for small-scale social research projects). Open University Press.Ferjenčík, Ján. 2000. Úvod do metodologie psychologického výzkumu. Praha: Portál. Goodwin, C. James. 2007. Research in Psychology: Methods and Design (Fifth Edition). John Wiley & Sons. Hendl, Jan. 2005. Kvalitativní výzkum. Praha: Portál. Miovský, Michal. 2010. Kvalitativní přístup a metody v psychologickém výzkumu. Praha: Grada. (lze ho stáhnout z Moodlu)

Garant

PhDr. Daniel Čermák, Ph.D.