Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář ze sociální geografie (MZ340S07)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ340S07 - Seminář ze sociální geografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Sylabus:Obsah semináře je koncipován s ohledem na následující tematické okruhy:1) otázky sociální geografie (témata a přístupy rozvíjené v sociální geografii, příklady aktuálních výzkumů)2) odborný text a další zdroje informací (typy a struktura odborných textů; zásady práce s textem a jeho tvorby; možnosti využití a interpretace případných dalších zdrojů informací)3) příprava vlastního výzkumu (výběr tématu; stanovení cílů; volba výzkumných metod; finanční, materiální a časová náročnost výzkumu; prezentace záměru výzkumu)Seminář sestává z následujících bloků:Úvod do semináře (1. týden)představení cílů semináře, představení účastníků (vyučujících a zejména studentů) a jejich odborného zájmuPráce s odborným textem a dalšími zdroji informací (2., 3., 5., 7. a 8. týden)typy odborných textů podle jejich účelu a zaměření; porozumění, interpretace a diskuze obsahu odborného textu; zásady tvorby odborného textu; možnosti využití a interpretace alternativních zdrojů informacíObsah sociální geografie (4., 6. a 11. týden)rozmanitost humánní geografie; výzkumné problémy a aplikace sociálněgeografických poznatků; výzkumné směry rozvíjené na katedře sociální geografie.Výzkumný projekt (9., 10., 12. a 13. týden)příprava a plánování vlastního výzkumu; formulace zaměření, cílů a obsahu vlastního výzkumu; volba výzkumných metod; příprava, prezentace a diskuze výzkumného projektuCíl předmětu:Cílem semináře je diskuzní formou představit klíčová témata, přístupy a metody používané v sociální geografii v kontextu hlavních výzkumných směrů rozvíjených na katedře sociální geografie a regionálního rozvoje. Během semináře je kladen důraz na rozvoj dovedností, jakými jsou např.: rozvoj kritického myšlení, diskuze a sebeprezentace; porozumění, interpretace a diskuze odborného textu; příprava, prezentace a diskuze návrhu vlastního výzkumu. Absolvování předmětu by mělo studentům usnadnit přípravu na SZZK a realizaci vlastního výzkumu včetně jeho prezentace v závěrečné práci.Formy výuky:Prezentace vyučujícího a studentů.Interaktivní výuka formou otevřených diskuzí, skupinových diskuzí, brainstormingu.Samostatná práce studentů - četba odborných textů, příprava prezentací.Požadavky ke kontrole studia:Podmínky zápočtu: účast 75 %, pravidelná příprava, aktivní vystupování během semináře, samostatná práce, odevzdání dvou reflexí zadaných textů a prezentace výzkumného projektu v termínech stanovených v systémů Moodle

Literatura

Šanderová, J. (2007): Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách. Několik zásad pro začátečníky. SLON, Praha. (vybrané kapitoly)Punch, K. F. (2008): Úspěšný návrh výzkumu. Portál, Praha. (vybrané kapitoly)Vybrané odborné texty z oblasti sociálníí geografie dle výběru vyučujícího, případně studentů (způsob výběru a práce s odbornými texty používanými během semináře bude upřesněn na začátku výuky)

Garant

RNDr. Zdeněk Kučera, Ph.D.