Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do magisterského studia (MZ370P01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ370P01 - Úvod do magisterského studia, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Cílem předmětu je seznámit studenty s obecným konceptem geoinformatiky a posílit jejich schopnost začlenit problematiku vyučovanou v předmětech magisterského studia geoinformatiky do jednotného rámce.Koncept geoinformatiky z hlediska poskytování a potřeby geografických dat a informací.Jeho historický vývoj.Druhy produktů (jako jsou obrazy z leteckých a družicových nosičů, tištěné mapy, digitální prostorová data a jejich kombinace), a služeb založených na geografických datech.Prodiskutování několika příkladů z aplikační oblasti geoinformačních produktů a služeb.Přehled podpůrných technologií a součásti geoinformatiky: pořizování dat, jejich zarámování v prostoru, práce s daty včetně uspořádání, využití počítačů pro analýzu dat, presentace výsledků hlavně v grafické podobě (vizualizace dat). Přehled institucionálních otázek.Integrace produkce geoprostorových dat.Infrastruktura a procesy poskytování těchto produktů a služeb Probrání praktických příkladů. Panelová diskuze o konceptu geoinformatiky.

Literatura

Časopis GeoinformatikaPanel -GI kompendium, Průvodce světem geoinformací a geografických informačních systémů, Ed. Andrew U. Frank, Geoinfo Series nr. 21, Evropská komise, Vídeň 2000, ISBN 3-901716-22, 140 str.Geospatial Data Infrastructure : Concepts, Cases, and Good Practice (Spatial Information Systems (Cloth)) Richard Groot & John McLaughlin (Eds), Oxford University Press, 2000, 286 str.Goodchild, M.,. Geographical Information Science. International Journal for Geographic Information Systems, 1992, 6(1): 31-45Duckham, M., Goodchild, M. and Worboys , M. (Editors), Foundations of geographic information science. Taylor & Francis, London 2003.Gahegan, M. Beyond tools: Visual support for the process of giscience in Exploring geovisualization, Dykes, J., A. M. MacEachren, & M. J. Kraak, Eds. Amsterdam, Elsevier 2004.Longley, P. A., M. F. Goodchild, D. J. Maguire, & D. W. Rhind Geographic information systems and science. Chichester, Wiley 2001.

Garant

doc. Ing. Jan Kolář, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jan Kolář, CSc.